Ministerul Energiei a semnat, miercuri, 27 de contracte de finanţare în valoare totală de 138,25 milioane lei, în cadrul Investiţiei 5 din PNRR, Componenţa 6 Energie, Asigurarea eficienţei energetice în sectorul industrial, arată instituția într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, Ministerul Energiei sprijină sectorul industrial prin contracte de finanţare pentru modernizarea echipamentelor, construcţiilor aferente procesului industrial, cât şi pentru implementarea unui sistem dedicat de management al consumului de energie.
„Prin această măsură, ne asigurăm că sectorul industrial din România face paşi importanţi spre un viitor mai eficient şi mai competitiv. Investiţiile în modernizarea echipamentelor şi implementarea sistemelor de management al energiei vor aduce beneficii semnificative: reducerea consumului de energie de până la 70% pe componentele specifice, reducerea emisiilor de carbon şi – foarte important – creşterea competitivităţii economiei româneşti. Venituri mai mari pentru capitalul românesc înseamnă locuri de muncă mai bine plătite”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.
Potrivit acestuia, în ultimii ani, sectorul industrial a resimţit puternic crizele suprapuse ale energiei, războiului din Ucraina şi materiilor prime.
„Cu toate acestea, în 2023, ponderea industriei în economie a rămas la un nivel important, de 19,6%. De aceea, relansarea industriei trebuie sprijinită prin toate eforturile guvernamentale. Ministerul Energiei depune constant eforturi pentru a crea scheme de ajutor din fondurile europene pe care le avem la dispoziţie prin PNRR şi Fondul pentru Modernizare. Contractele semnate astăzi vor ajuta operatorii economici din sectorul industrial să-şi gestioneze mai uşor costurile cu energia şi să-şi crească producţia”, a mai spus ministrul Energiei.
Potrivit sursei citate, Investiţia 5 – Componenta 6 – Energie are ca principal obiectiv finanţarea proiectelor de modernizare şi îmbunătăţire a eficienţei energetice la nivelul operatorilor economici din industrie. Finanţarea este asigurată din fondurile europene aferente PNRR.
„Scopul acestei măsuri este de a eficientiza procesele tehnologice şi de a realiza economii de energie şi de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu cel puţin 30% comparativ cu emisiile măsurate înainte de acordarea finanţării”, precizează ministerul.
Bugetul total alocat este de 64 milioane euro. Investiţiile eligibile includ instalarea şi modernizarea echipamentelor specifice, construcţii aferente procesului industrial şi implementarea unui sistem dedicat de management al consumului de energie.
„Ministerul Energiei îşi menţine angajamentul faţă de operatorii economici prin eforturi continue de negociere, accesare şi lansare de apeluri de finanţare prin PNRR şi Fondul pentru Modernizare”, se mai spune în comunicat.