Ministerul Finanțelor va continua schema de ajutor de stat pentru investiții și în 2024

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministerul Finanțelor va continua schema de ajutor de stat pentru investiții, care a expirat la finalul anului trecut. Schema va fi extinsă până în 2026, potrivit unui act normativ care va ajunge pe masa Guvernului în ședința de joi, 21 martie.

„Ministerul Finanțelor a elaborat prezenta schemă de ajutor de stat care prevede acordarea ajutoarelor de stat pentru realizarea de investiţii, ale căror costuri eligibile depășesc 50 milioane lei. Noua schemă de ajutor de stat prevede finanţarea sub formă de sume nerambursabile, în limita intensităţii maxime admise, a costurilor cu active corporale şi necorporale aferente investiţiei iniţiale, realizate în sectoare de activitate strategice, pentru a crește eficiența și competitivitatea întreprinderilor. Se pot emite acorduri pentru finanţare în baza schemei până la data de 31 decembrie 2026, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2025-2032, în limita bugetului anual alocat schemei”, potrivit notei de fundamentare.

Documentul arată că ajutorul de stat se acordă dacă are un efect stimulativ şi se plăteşte după efectuarea totală sau parţială a cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanţare. Prin prezentul act normativ se urmăreşte instituirea unei reguli procedurale care vizează descrierea etapelor, a termenelor şi a documentelor necesare pentru obţinerea acordului pentru finanţare şi plata ajutorului de stat, având ca obiectiv eficientizarea procesului de analiză, acordare şi plată.

Ministerul Finanțelor transmite că în baza schemelor administrate din 2007 și până în prezent s-au emis 304 acorduri pentru finanțare în vederea susținerii de investiții în valoare de 6,784,2 milioane euro, care generează circa 61 mii locuri de muncă și pentru care s-a aprobat un ajutor de stat în valoare de 2.424,98 milioane euro.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *