Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care aduce modificări la Codul Fiscal în domeniul prețurilor de transfer, pentru a alinia legislația la recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), unde România speră să adere până la finalul anului 2026.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit proiectului, Finanțele susțin că în prezent emiterea acordurilor de preț în avans se realizează pentru tranzacții viitoare și se apreciază în funcție de data depunerii cererii. Legislația actuală nu permite extinderea prevederilor unui acord de preț în avans pentru o perioadă fiscală anterioară raportat la momentul depunerii cererii, chiar dacă tranzacțiile anterioare comportă un grad suficient de similaritate cu cele pentru care s-a emis acordul de preț în avans.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a elaborat în 2013 planul de 15 acțiuni pentru contracararea vulnerabilităților identificate în sistemul internațional fiscal, intitulat „Action Plan on Base Erosion and Profit Shifting” (Planul BEPS) iar din 2016, România a participat ca asociat cu drepturi depline, calitate care presupune evaluarea implementării acțiunilor care constituie standard minim al BEPS (acțiunile 5, 6, 13 și 14).
Raportul asupra Acțiunii 14 – Eficientizarea mecanismelor de soluționare a disputelor fiscale, cuprinde ca și standard minim nr. 2.7 posibilitatea ca statele cu programe de acord de preț bilateral să permită, în condițiile naționale, acolo unde faptele și circumstanțele din perioada impozabilă anterioară sunt similare cu cele ale perioadei viitoare pentru care s-a emis acordul de preț în avans, să acorde posibilitate emiterii unor acorduri de preț în avans de tip roll-back.
Acordul de preț în avans de tip roll-back extinde valabilitatea unui acord de preț în avans emis pentru tranzacții viitoare și poate fi util in evitarea unor dispute fiscale în domeniul prețurilor de transfer.
Acest instrument se circumscrie recomandărilor generale privind îmbunătățirea proceselor naționale în vederea prevenției disputelor fiscale și a soluționării acestora într-un interval de timp rezonabil.
În ceea ce privește situația disputelor fiscale la care România este parte prin procedurile amiabile (MAP), Finanțele afirmă că o componentă importantă dintre acestea au fost deschise în domeniul prețurilor de transfer, acesta fiind recunoscut drept cel mai mare generator de dispute de natură fiscală la nivel internațional.
Suplimentar, s-a constatat și un grad de încărcare ridicat al organelor de control fiscal competente în domeniul prețurilor de transfer. Prin emiterea de către organul competent central a acordurilor de preț în avans și extinderea valabilității (roll-back) acestora pentru perioade fiscale anterioare momentului depunerii cererii, nu mai este necesară verificarea de către organele de control fiscal a corectitudinii aplicării principiului valorii de piață în tranzacțiile pentru care a fost emis acordul, cunoscându-se faptul că procesul este unul de complexitate ridicată și care poate genera dublă impunere.
De aceea, Ministerul Finanțelor transmite că este necesară astfel o modificare a prevederilor Codului de procedură fiscală referitoare la condițiile de emitere a acordului de preț în avans în sensul alinierii acestora la recomandările OCDE în domeniu.
Ce modificări aduce proiectul
Conform Issue Monitoring, proiectul de Ordonanță aduce măsuri de modernizare fiscală, în linie cu standardele internaționale, creând un cadru mai flexibil și predictibil pentru contribuabilii implicați în tranzacții transfrontaliere, cât și pentru soluționarea litigiilor fiscale privind prețurile de transfer, astfel:
Modificări privind acordurile de preț în avans (APA – Advance Pricing Agreement):
- extinderea valabilității unui APA pentru până la 5 ani fiscali anteriori anului în care a fost depusă cererea, dacă tranzacțiile au avut loc în condiții similare.
Suspendarea inspecției fiscale în cazul unui APA în curs
- dacă există o cerere de APA în analiză și în același timp o inspecție fiscală care vizează aceleași perioade și tranzacții, organul de inspecție fiscală poate suspenda controlul.
în cazurile de APA, inspecția fiscală:
- poate fi suspendată pe termen nedeterminat (nu se aplică limita de 6 luni valabilă în alte cazuri);
- se reia după soluționarea cererii de APA.
Modificări privind procedura amiabilă;
- Acces extins la procedura amiabilă:
Contribuabilul poate declanșa procedura chiar dacă impozitarea neconformă nu s-a produs încă, dar este previzibilă. - Garanția accesului, indiferent de alte căi de atac interne.
- Termen clar de adresare: Persoana afectată poate sesiza autoritatea competentă în maximum 3 ani, chiar dacă convenția fiscală prevede un termen mai scurt
- Decizie administrativă de implementare a rezultatului:
Rezultatul unei proceduri amiabile se va concretiza prin emiterea unei decizii (ex. modificarea/anularea unui act administrativ fiscal).