Ministerul Muncii a înființat un comitet care va monitoriza reforma legii pensiilor

bani lei bancnote Sursa foto Economedia Ilona Andrei (1)

Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor au înființat un comitet care va monitoriza reforma sistemului public de pensii potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență. Ordinul de înființare a fost publicat, joi, în Monitorul Oficial. România bifează astfel un nou jalon din PNRR, programat pentru finalul acestui an. Economedia a scris despre acest comitet aici.

„Prin prezentul ordin se constituie Comitetul de monitorizare, însărcinat cu revizuirea sistemului de pensii și a intervențiilor la nivel de politici în sistemul de pensii. Comitetul reprezintă o structură partenerială intre MMSS si MF, în calitate de instituții responsabile de implementarea Componentei C8 și monitorizarea acesteia, respectiv „Reforma fiscala si reforma sistemului public de pensii” din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență”, arată ordinul.

Comitetul este condus de ministrul muncii și solidarității sociale, care coordonează implementarea „Reformei sistemului public de pensii” din cadrul PNRR. Comitetul este alcătuit din următorii membrii: ministrul muncii și solidarității sociale, ministrul finanțelor și președintele Casei Naționale de Pensii. Comitetul și comisia tehnică sunt sprijinite în activitatea acestora de un secretariat tehnic, asigurat la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin intermediul reprezentanților Direcției de Asigurări Sociale.

Totodată, Banca Mondială va fi cea care va realiza consultanța pentru reforma sistemului de salarizare publică și schimbarea legii pensiilor, în contextul în care licitația în acest sens a fost anulată pentru că interesul din piață a fost scăzut, după cum a scris Economedia aici.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a scos la licitație în SICAP, în luna octombrie, un contract de 6 milioane euro (24 de milioane lei) pentru consultanță în privința reformei sistemului de salarizare publică și a legii pensiilor. Schimbarea acestor legi care vizează direct circa 7 milioane de români este asumată de statul român, prin PNRR, în fața UE, și va presupune eliminarea unor inechități și discrepanțe. Printre acestea, eliminarea sau plafonarea unor sporuri, corelarea strictă a pensiei cu contributivitatea și eliminarea discrepanțelor de gen. Modelul va fi luat din afară, de la alte state din UE mai avansate decât noi. (Detalii aici și aici)

România urmează să încaseze sumele aferente atingerii acestor obiective din PNRR la finalul lui martie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *