Ministerul Muncii a modificat noua lege a pensiilor pentru a nu afecta Pilonul 2. O prevedere neclară elimina peste un milion de contribuabili / Varianta adoptată în Guvern

bani calcul taxe Sursa foto: Pixabay

Ministerul Muncii a modificat prevederea neclară din noua lege a pensiilor referitoare la contribuțiile virate de Persoane Fizice Autorizate la pensiile private, pentru a nu afecta Pilonul 2 de pensii, arată forma finală a legii adoptată în Guvern, consultată de Economedia. Este important de menționat însă că aceasta nu este forma finală, iar legea ar mai putea suferi modificări în Parlament, care urmează să o dezbată.

Amintim, Economedia a relatat că proiectul noii legi a pensiilor conținea o prevedere neclară care, potrivit unor interpretări, ar putea face ca peste un milion de persoane, din cadrul microîntreprinderilor sau PFA-urilor să nu mai contribuie la Pilonul 2 de pensii private. 

Mai precis, un „sau” schimbat cu un „și” putea face ca pentru formele de organizare din România care se plătesc contribuții de asigurări sociale, dar care nu sunt salariați cu contract individual de muncă, să nu mai fie virate contribuțiile la pensiile private către fondurile de pensii, conform unor interpretări. Este vorba aici despre microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, persoane fizice independente, persoanele care primesc venituri din drepturi de autor sau orice angajat cu contract de mandat. Circa 1-1,5 milioane de persoane sunt încadrate în aceste forme de muncă.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a atras atenția miercuri că modificarea legislativă în proiectul noii legi a pensiilor va exclude definitiv din Pilonul II de pensii private aproape un milion de liber-profesioniști (PFA, II, IF, DDA, etc.), funcționari publici și manageri angajați cu contract de mandat.

Prevederea din noua lege a pensiilor:

Art. 35 alineatul (2): Contribuţia la fondul de pensii administrat privat, care este parte din contribuţia de asigurări sociale prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi și pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, datorată la sistemul public de pensii, se transmite de CNPP fondurilor de pensii administrate privat.

Prevederea din legea 253/2010:

Art. 39 alineatul (2): Contribuţia la fondul de pensii administrat privat, care este parte din contribuţia de asigurări sociale prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii, se transmite de CNPP fondurilor de pensii administrate privat.

Legea pensiilor adoptată de Guvern păstrează prevederea din legea 253/2010.

Proiect legea pensiilor adoptat de Guvern

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *