Ministerul Muncii vrea să majoreze salariile pentru aproape 8.000 de angajați din teritoriu la nivelul celor din administrația centrală. USR: Impact bugetar de 120 milioane de lei pe an. Pentru profesori minte că nu sunt bani

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministerul Muncii vrea să crească salariile a 7.888 de angajați din mai multe instituții din teritoriu, la nivelul celor din administrația centrală, pentru a respecta „principiul constituțional al egalității în fața legii”. USR acuză că impactul bugetar al majorările salariale ar fi de 120 milioane de lei pe an, în contextul în care Ministerul „minte că pentru profesori nu mai sunt bani”.

Angajații care vor beneficia de majorări salariale sunt cei din Casele Teritoriale de Pensii, Agenţiile Județene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Inspecția Teritorială a Muncii, Agențiile Județene a Forței de Muncă, prin asimilarea lor cu salarizarea funcțiilor din administrația centrală.

USR afirmă că impactul bugetar este calculat în nota de fundamentare la o creștere de 2.107 lei pentru fiecare dintre cele 7.888 de posturi din județe.

„USR cere Guvernului să se oprească din a crește inechitățile din sistemul de salarizare, să respecte angajamentele de creștere a salariilor în educație și să trimită Legea salarizării unitare în Parlament”, arată partidul într-un comunicat.

„Premierul Ciolacu trebuie să răspundă cu ce este un profesor mai prejos în deciziile PSD-PNL decât un angajat din deconcentrate. Iată că 7-8.000 de angajați – și cei care își fac treaba, și cei care nu – vor primi 2.000 de lei pe lună în plus, indiferent dacă instituția lor este în urmă cu rezultatele sau dacă beneficiarii lor sunt furioși sau mulțumiți. Vi-l aduceți aminte pe premierul Ciolacu când anunța desființarea Inspecției Sociale? Sau Inspecția Teritorială a Muncii? Și acele idei fără cap și coadă, dar în realitate nu doar că nu le desființează, ci le premiază cu complicitatea ministrului Finanțelor de la PNL, deși nici una nu a trecut nici măcar printr-o briză de reformă. PNRR impune ca legea salarizării unitare să includă criterii de performanță, să plafoneze sporurile și să elimine inechitățile, de aceea fug de ea”, declară Oana Țoiu, deputată USR în Comisia pentru muncă și fost secretar de stat în Ministerul Muncii.

Legea salarizării unitare trebuia finalizată de Guvern în primăvară ca să fie dezbătută de Parlament și să intre în vigoare în iunie 2023 și doar ca să elaboreze proiectul aveau 2 milioane de euro fonduri europene.

„Nu au făcut-o, nu avem nici măcar o variantă în transparență, totul se discută pe colțul mesei ca la covrigărie”, mai transmite partidul.

„Bani pentru salariile profesorilor așa cum au promis – nu există. O nouă lege a salarizării așa cum au promis – nu există. Creșterea salariilor doar în unele ministere, la grămadă, și pentru cei care se fac că lucrează, și pentru cei care lucrează pe bune – asta există. Prost să fii să lucrezi serios când primești aceiași bani ca cel care freacă menta – asta transmite Guvernul Ciolacu”, spune deputatul USR Cristian Seidler.

USR mai acuză că ministrul PSD al Muncii și ministrul PNL al Finanțelor încalcă principiul de bază al legii salarizării unitare, inclus și în PNRR, anume „Noul cadru juridic va fi pus în aplicare în același timp pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita apariția unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public”.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *