Ministrul Economiei Ştefan-Radu Oprea anunță sâmbătă că a discutat Constantin Pintilie, fondatorul şi directorul general al BlueSpace Technology, despre o dronă produsă în totalitate în România și un vehicul blindat. Amintim că ministrul Oprea insistă de ceva timp ca România să dezvolte o dronă militară proprie. Economedia a scris anterior că Constantin Pintilie și alți angajați ai BlueSpace Technology au fost angajați ai UTI, companie condusă de magnatul echipamentelor de securitate Tiberiu Urdăreanu. Anterior, compania aplicase la un apel din PNRR pentru realizarea unei fabrici în care să creeze microcipuri.
Ministrul Radu Ștefan Oprea a declarat că „lucrurile realizate aici de o echipă profesionistă şi determinată” i-au întrecut aşteptările, „de la o dronă care poate fi produsă în totalitate în România, până la VLAH, vehiculul blindat proiectat de echipa BST şi al cărui prototip este în lucru, trecând prin armele antidrone, până la echipamente Tempest sau echipamente pentru războiul electronic”.
Constantin Pintilie, fondatorul şi directorul general al BlueSpace Technology, a declarat că viziunea companiei este de a dezvolta şi produce local, în România, soluţii şi produse de înaltă tehnologie şi inovaţie
Ministrul Economiei a mai spus că toate sunt soluţii tehnologice de înaltă clasă gândite şi dezvoltate de inginerii şi echipa BST, înregistrate ca proprietate intelectuală în România.
„Cred că industria naţională de apărare trebuie să se transforme într-un ecosistem în care companiile să lucreze împreună, indiferent de forma capitalului privat sau de stat. Viziunea care uneşte este: Producem în România!”, a adăugat el.
Economedia a scris în 2022 că BlueSpace Technology a depus un proiect în cadrul apelului în valoare de 500 de milioane de euro puse la bătaie în PNRR pentru cipuri.
Acel proiect era intitulat „SoC – based solution for future cryptographic communication systems and security in new quantum process of innovation”, în parteneriat cu Universitatea Dunărea de Jos Galați.
Constantin Pintilie a declarat atunci pentru Economedia că Bluespace Technology și partenerul au aplicat pentru 11 milioane de euro, în cadrul call-ului de proiecte pentru microelectronică.
Întrebat detalii despre proiectul de microelectronică pe care compania vrea să dezvolte, Constantin Pintilie a declarat pentru Economedia că Bluespace Technology își propune realizarea unei fabrici în care să creeze microcipuri. „Criptorul pe care îl facem astăzi cu certificate digitale vrem să îl transformăm într-un microcip care să fie folosit pe scară largă în domeniul criptografic, pentru utilizarea unui microcriptor în toate device-urile electronice. Ne dorim să creăm o fabrică în domeniul acesta. Ne-am fi dorit să producem până acum microcipuri, să reușim să proiectăm microcipul, să îl asamblăm în România, dar fabricile sunt foarte scumpe”, a spus el.
Bluespace Technology a fost înființată în 2016 și a raportat afaceri de peste 56 milioane lei, profit de 3,16 și un număr de 81 de angajați în 2023.
Bluespace Technology este condusă de Constantin Pintilie, în calitate de CEO, Adrian Dragomir, COO, și Cristinel Tănase, director de dezvoltare afaceri.
Conform Ziua de Constanța, Constantin Pintilie a fost angajat în cadrul UTI, companie condusă de magnatul echipamentelor de securitate Tiberiu Urdăreanu. Constantin Pintilie a declarat pentru Economedia că a făcut parte din UTI în perioada 2003-2016, începând pe un post de inginer radio și plecând din companie din poziția de director divizie. El precizează că Bluespace Technology nu are niciun fel de legătură comercială în prezent cu UTI.
Și COO-ul Adrian Dragomir a făcut parte din UTI, din 1998 până în 2019, când ajunsese chiar vicepreședinte, director general de filială și membru executiv al Consiliului UTI, conform profilului de Linkedin.
Bluespace Technology a câștigat în ultimii ani mai multe contracte militare. De exemplu, în martie 2021, Bluespace și Romarm au câștigat împreună un contract de furnizare de echipamente destinate poligoanelor, la o licitație organizată de Romtehnica.
Bluespace este subcontractor într-un contract de proiectare și execuție a primei faze a proiectului MApN de extindere și modernizare a bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii, folosită de avioane multirol F-16 și de drone MQ-9 Reaper, conform profit.ro.
În plus, în 2022, compania a anunțat VLAH – Vehicul de Luptă Autonom Hidramat, un proiect pentru un primul vehicul militar blindat românesc 4×4 pe care compania românească vrea să-l producă în țară pentru Armata română.
De asemenea, în ultimii ani, compania a livrat diverse tipuri de echipamente, precum computere, imprimante, tastaturi și mouse-uri, pentru unități ale jandarmeriei sau pentru UM-uri.