Ministrul Economiei și vicepreședintele Consiliului Concurenței anunță că nu se vor mai aplica amenzi pe cifra de afaceri, așa cum era prevăzut inițial în ordonanța privind specula. Cea mai mare sancțiune este acum de 500.000 lei

bani, finante, lei, financiar, deficit Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, și vicepreședintele Consiliului Concurenței, Dan Virgil Pascu, au declarat că în cadrul ordonanței de urgență privind specula că a fost corectat proiectul, în urma discuțiilor cu mediul de afaceri. Astfel, în ordonanța de urgență nu mai este prezentă sancțiunea privind amenda pe cifra de afaceri.

În prezent, cea mai mare sancțiune este de 500.000 lei și variază în funcție de persoană fizică sau juridică și de tipurile de distorsiune ale pieței, care are legătură direct cu consumatorii sau cu mediul de afaceri, potrivit ministrului Economiei.

În ceea ce privește motivul pentru care s-a decis scoaterea măsurii privind sancțiunile pe cifra de afaceri, președintele Consiliul Concurenței spune că nu cunoaște de ce s-a realizat acest lucru, însă spune că rațiunea din spatele ordonanței nu este de a aplica sancțiuni, ci de a proteja consumatorii finali și de a elimina anumite distorsiuni din piață.

Florin Spătaru mai menționează că încă nu s-a stabilit o decizie în ceea ce privește situațiile excepționale, spunând că urmează sa fie luate de comun acord în guvern și în coaliție. Aceste situații vor fi stabilite în baza unei analize de toate instituțiile statului.

Guvernul a adoptat joi Ordonanța de Urgență privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Guvernul susține că va stabili produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile considerate în situație de risc speculativ ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *