UPDATE Ministrul Energiei: Au fost semnate trei contracte pentru pentru realizarea și modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică din Fondul de modernizare

energie electrica Sursa foto: ACUE

Update: Ministrul Energiei a anunţat ulterior că a mai semnat un contract pentru al treilea proiect care vizează investiţii în infrastructura energetică.

Beneficiarul proiectului Subsistem de gestiune a datelor activelor – etapa II este Distribuţie

Valoarea totală a Proiectului este de 85.463.820 lei inclusiv TVA, iar data limită prevăzută pentru finalizarea investiţiei este 30.06.2027. Valoarea maximă asigurata din Fondul pentru modernizare este de 55.213.947,23 lei, reprezentând 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Prin implementarea proiectului ”Subsistem de gestiune a datelor activelor – etapa II” va fi realizată digitalizarea reţelelor de distribuţie energie electrică aeriene şi subterane pentru 118.505 Km.

Știrea inițială: Ministerul Energiei, Virgil Popescu, a transmis că au fost semnate două contracte pentru realizarea și modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică cu Distribuție Energie Electrică România, din Fondul de modernizare, potrivit unui mesaj pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi am semnat două contracte pentru realizarea și modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică, beneficiarul fiind Distribuție Energie Electrică Romania S.A”, a transmis ministrul pe Facebook.

Acesta spune că primul proiect este Stația de transformare 110/20kv Sibiu Vest, municipiul Sibiu, unde valoarea totală a proiectului este de 70,3 milioane lei, iar data limită pentru finalizarea investiției este 30 iunie 2025.

„Valoarea maximă asigurată din Fondul pentru modernizare este de 45.168.571 lei, reprezentând 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Prin implementarea proiectului „Stația de transformare 110/20kV Sibiu Vest, mun. Sibiu” vor fi realizate investiții în infrastructura energetică pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță, securitate și continuitate a serviciilor de distribuție energie electrică”, potrivit mesajului transmis pe pagina sa de Facebook.

Popescu a transmis că obiectivele proiectului corelate cu cele ale Fondului pentru Modernizare, sunt:

  • Asigurarea siguranței în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor existenți Zona Industrială Sibiu Vest;
  • Asigurarea posibilității de racordare a viitorilor consumatori din Zona Industrială Sibiu Vest prin extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice
  • Extinderea rețelei de 110kV cu LES 2×1,8 km
  • Extinderea rețelei de 20kV cu LES m.t. cu 3,79 km
  • Realizare Stație de transformare 110/20kV
  • Digitalizarea rețelelor de distribuție, automatizarea circuitelor de protecții, comandă, telecomunicații necesare funcționării stației.

Potrivit ministrului, al doilea proiect este Modernizarea rețelelor de distribuție energie electrica 110kV în zona stațiilor electrice de transformare Centru- Aeroport-Ioșia-Mecanica – municipiul Oradea.

„Valoarea totală a Proiectului este de 201.948.551 lei inclusiv TVA iar data limită prevăzută pentru finalizarea investiției este 30.06.2026. Valoarea maximă asigurata din Fondul pentru modernizare este de 126.273.755 lei, reprezentând 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Prin implementarea proiectului „Modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică 110kV în zona stațiilor electrice de transformare Centru, Aeroport, Ioșia și Mecanica” – Oradea vor fi realizate investiții în infrastructura energetică pentru asigurarea funcționării în conditii de siguranță, securitate și continuitate a serviciilor de distribuție energie electrică”, mai scrie Popescu.

Printre obiectivele menționate de ministru se numără

  • Asigurarea siguranței în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor existenți în Zona Industrială a municipiului Oradea
  • Creșterea capacității de distribuție a rețelelor de 110kV din Zona Industrială a municipiului Oradea
  • Creșterea gradului de siguranță în funcționare
  • Extinderea rețelei LES 110kV cu 4,8 km
  • Înlocuirea liniilor electrice aeriene de 110kV cu linii electrice subterane pe o porțiune de 6,64 km
  • Modernizare stații de transformare 110/20kV
  • Digitalizarea rețelelor de distribuție, automatizarea circuitelor de protecții, comandă, telecomunicații necesare funcționării stației.

România are alocate 1,4 miliarde de euro din Fondul pentru modernizare pentru proiecte destinate sistemelor energetice și reducerii de emisii a gazelor cu efect de seră.

Fondul pentru modernizare sprijină 45 de propuneri de investiţii în următoarele domenii: producţia de energie electrică din surse regenerabile, modernizarea reţelelor energetice şi eficienţa energetică în sectorul energetic, în industrie, în clădiri şi în transporturi, şi înlocuirea producţiei de cărbune cu combustibili cu intensitate scăzută a emisiilor de carbon.

Exemple de investiţii sprijinite de fond sunt: modernizarea sistemelor de iluminat public din cadrul municipalităţilor, conversia cărbunelui în biomasă şi gaz în instalaţiile de termoficare şi în instalaţiile ETS, precum şi creşterea eficienţei energetice în Cehia, producţia de electricitate din surse regenerabile de energie în Croaţia, renovarea clădirilor publice şi creşterea eficienţei energetice în Lituania, construirea a opt parcuri fotovoltaice şi a două turbine cu gaz cu ciclu combinat, care vor înlocui lignitul cu surse regenerabile de energie şi gaz pentru generarea de energie electrică şi modernizarea reţelelor de energie electrică în România, îmbunătăţirea eficienţei energetice în industrie în Polonia, tranşele de stocare a energiei pentru securitatea reţelei în Ungaria, reabilitarea şi extinderea reţelelor de termoficare şi răcire centralizată în Slovacia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: