Ministrul Energiei: Nu anticipăm creșteri semnificative ale prețului la gaz. ANRE desfășoară 170 de acțiuni de control și va anunța rezultatele până la finalul acestui an

facturi bani energie Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat, joi, că nu anticipează creșteri semnificative ale prețului la gaz, iar românii care nu sunt mulțumiți de prețurile din facturi au libertatea să își schimbe furnizori. El a anunțat că Autoritatea de Reglementare în Energie are în desfășurare 170 de acțiuni de control și va anunța rezultatele acestora până la finalul acestui an.

„Președintele ANRE, domnul Niculescu, a început să transforme instituția. ANRE desfășoară peste 170 de acțiuni de control și urmează ca până la finalul acestui an să fie anunțate și rezultate ale acestor acțiuni. Este cert că ministerul energiei are mandatul de a asigura furnizarea energiei electrice și a gazelor în condiții de siguranță. ANRE se ocupă de controale și de modul în care se respectă această lege. Aceasta este și procedura. Furnizorii transmit facturi către ANRE. ANRE le validează sau nu, după care le transmite către ministerul Energiei pentru agenții non-casnici, respectiv către Ministerul Muncii pentru cei casnici. Iar noi facem plățile în limita disponibilului furnizat de către Ministerul de Finanțe”, a spus ministrul, referitor la controale ale instituției la furnizori, pentru a verifica dacă aceștia respectă prevederile plafonării prețurilor.

La începutul lunii, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) derula acțiuni de control la trei furnizori de gaze naturale și șase furnizori de energie electrică, afirmau surse consultate de Economedia. Informația a fost dată în exclusivitate de HotNews. HotNews scria că ANRE a observat că unii furnizori au raportat valori mari în contractele cu clienții finali, iar cantități de energie au fost vândute succesiv, cu scopul de a crește prețul. Companiile riscă amendă de 5% din cifra de afaceri. Premierul Marcel Ciolacu cerea atunci ca Ministerul Energiei și ANRE să verifice majorarea prețurilor la gaze, pentru că unii furnizorii au crescut „nefundamentat” prețurile. Ministerul Energiei a transmis atunci că a solicitat oficial ANRE încă din luna august a acestui an verifice dacă furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării prețurilor.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Sebastian Burduja a precizat că, și cu plafonul de 0,31 lei/MWh, sunt furnizori care facturează sub plafon. „Inclusiv pe factura mea, există facturare sub plafon, 0,26, 0,28, 0,24, în funcție de politica comercială a fiecărui furnizor. E o piață liberă. Românii care se simt nedreptățiți pot să își schimbe furnizorul”, a spus el.

Ministrul a precizat că „nu anticipăm creșteri semnificative ale prețului la gaz” și că depozitele au în continuare un grad de umplere semnificativ.

„Și cu siguranță ne vom strădui să asigurăm această predictibilitate pentru consumatorul final, pentru că suntem într-un context cu două războaie, un context volatil. Schema de plafonare-compensare a îndeplinit aceste două obiective: a păstrat prețurile stabile pentru români și pentru companiile românești și a păstrat o stabilitate pentru furnizori. Pentru că de câte ori se intervine asupra schemei, ei își schimbă toate sistemele informatice, de facturare, de calcul a sumelor de plată, iar asta generează erori și costuri pentru furnizori, care deja au costuri importante cu acoperirea diferenței dintre prețul la factură și prețul cu care cumpără energia electrică și gazele naturale”, a mai precizat Burduja.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: