Ministrul Energiei: Romgaz studiază achiziția unui combinat chimic. În prezent, România nu mai are producție de îngrășăminte

donau chem

Romgaz, cel mai mare producător local de gaze și în subordinea Energiei, are mandat să analizeze achiziția unui combinat de îngrășăminte, a spus mininstrul de resort, Sebastian Burduja, la o conferință organizată de Ziarul Financiar.

„Romgaz are în lucru o analiză pentru preluarea unui mare combinat de îngrășăminte chimice din România. Poate să ofere un preț al gazelor la care acest combinat poate să funcționeze, și ei au ocazia să își diversifice portofoliul”, a spus Burduja.

Această idee a apărut încă de acum câteva luni, odată cu suspendarea producției la Azomureș, ultimul combinat de îngrășăminte încă funcțional. Economedia a scris atunci că acționarii elvețieni ai Azomureș iau în calcul vânzarea combinatului de îngrășăminte. Omul de afaceri Ștefan Vuza s-a declarat de achiziție, însă nimic nu s-a concretizat până în prezent. În același timp, Romgaz a fost indicat de asemenea ca potențial cumpărător, dar nu a comentat.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

În 2020, Romgaz a comandat un studiu de prefezabilitate care să analizeze oportunitatea de a dezvolta o capacitate chimică sau de a cumpăra una din fostul imperiu InterAgro. Concluzia a fost că ar fi mai avantajos că dezvolte un combinat de la zero, însă costurile estimate erau de 2,5 miliarde de euro și, în cele din urmă, orice demers a fost abandonat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Din toamna anului trecut, de când Azomureș și-a suspendat producția, România nu mai are producție de îngrășăminte, tot necesarul fermierilor fiind adus din import. Teoretic, mai multe fabrici anterior în portofoliul lui InterAgro și al proprietarului lor Ioan Niculae ar putea fi funcționale, dar problema este obținerea autorizației de mediu și retehnologizarea lor, instalațiile fiind foarte vechi. Trei dintre ele, Slobozia, Bacău și Viromet Victoria au fost cumpărate de Pambac Bacăul, al omului de afaceri Eusebiu Guțu, însă niciunul nu a fost repornit, până în prezent.

Valorificarea gazului în industria chimică aduce de trei ori mai multă plus valoare decât folosirea lor la încălzirea locuințelor și de două ori mai mult decât arderea lor pentru producerea electricitrății. Pentru Romgaz, ar avea sens să chimizeze gazul de producție proprie, pentru că ar aduce sinergie afacerilor sale. Compania de stat extrage gaz, il vinde în piață, îl dă centralei sale de la Iernut și ultimul pas ar fi să-l chimizeze.

Romgaz are deocamdată doar producție onshore de gaze. Din 2027, odată cu intrarea în exploatare a perimetrului Neptun Deep, deținut în parteneriat cu Petrom, compania de stat va deține și gaze produse offshore.

Industria chimică este, în mod normal, cel mai mare consumator de gaze dintr-o economie. Când șapte fabrici funcționau, în 2008, România consuma 18 miliarde metri cubi anual. Azi mai consumă doar 9, pentru că nicio fabrică nu mai este în funcțiune.