Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat cum se va realiza reducerea consumului de energie în România, în urma deciziei luate vineri la nivel european. Ministrul a declarat pentru Știrile Pro TV că măsura nu îi privește pe consumatorii casnici.
”În regulament s-a ajuns la o reducere a consumului de 10% voluntară, adică neobligativitatea statelor să aplice această reducere. Totodată a fost anunțată o reducere obligatorie de 5% pe orele de vârf. Ce înseamnă orele de vârf? Înseamnă că transportatorul de sistem, în cazul nostru cei de la Transelectrica, împreună cu operatorul de piaţă, trebuie să stabilească orele din cursului unei zile, din cursul unei luni, pe baza unor prognoze şi estimări atunci unde este consumul mare, şi preţul energiei este mare.
Vreau să fiu foarte clar! Reducerea nu se referă la persoane fizice. Deci nu e cazul să vină cineva să te pună să stingi lumina sau să nu te mai uiţi la TV şi să opreşti practic alimentarea. Consumatorii noncasnici vor fi stimulați prin bonificații financiare pentru a face această reducere de 5%”, a spus ministrul Energiei.
Ministrul Energiei a amintit din nou că România a susținut ca reducerea consumului de electricitate în orele de vârf să fie voluntară, însă doar Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria au susținut propunerea țării noastre.
Vineri, Consiliul UE a convenit asupra unui obiectiv voluntar de reducere globală cu 10% a consumului brut de energie electrică și asupra unui obiectiv obligatoriu de reducere cu 5% a consumului de energie electrică la orele de vârf. Statele membre vor identifica cele 10% din orele de vârf între 1 decembrie 2022 și 31 martie 2023, în care vor reduce cererea. Statele membre vor fi libere să aleagă măsurile adecvate pentru reducerea consumului pentru ambele obiective în această perioadă.