Ministrul Finanțelor Adrian Câciu: Urmează o întâlnire cu Blue Air pentru a se stabili foarte clar dacă are sau nu mai are capacitatea de a merge mai departe

Redacția oct. 5, 2022 0 comentarii
blue air, avion

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat miercuri că urmează o întâlnire între autorități și compania aeriană românească Blue Air, pentru a se stabili foarte clar dacă aceasta are sau nu mai are capacitatea de a merge mai departe. Reamintim că, recent, Blue Air a anunțat oficial că nu va relua zborurile nici în 10 octombrie, termen avansat inițial pentru a găsi o soluție pentru dificultățile financiare în care se află.

„Înțeleg că urmează o întâlnire cu această companie pentru a se stabili foarte clar dacă are sau nu mai are capacitate de a merge mai departe. Ministerul Finanțelor prin ANAF a încercat să execute, dar executarea silită este suspendată de ceva timp. Acolo este un concordat preventiv încheiat între creditor și companie. Creditorul are posibilitatea să treacă și la executarea garanțiilor. Din punctul meu de vedere, cel care răspunde este ANAF pentru executare, cel care răspunde este Eximbank care a acordat creditul pentru eventuala executare a garanției. Dar în contextul în care concordatul preventiv prevede acest lucru”, a transmis Câciu.

Blue Air anunțase inițial, în septembrie, că își propune să reia zborurile începând cu 10 octombrie 2022. Compania spunea că, până la această dată, cei 2 investitori cu care acționariatul societății se afla în discuții extrem de avansate la momentul la care a intervenit această situație de forță majoră vor avea timpul necesar să analizeze absolut toate implicațiile acestui eveniment și să decidă, în mod definitiv, dacă doresc să investească sumele necesare revenirii companiei Blue Air.

Totuși, săptămâna trecută Blue Air a anunțat că nu reia zborurile nici la data de 10 octombrie, spunând că are „dificultăți financiare și operaționale”. Compania spune că se află în prezent în discuții cu potențialii investitori, creditori și Guvernul României pentru a-și restructura profilul de capital, astfel încât să poată reîncepe operațiunile aeriene, însă procesul este unul complex.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat marți seară că a desfășurat un nou control la Blue Air și a amendat compania cu peste 10 milioane de lei, pentru cursele aeriene anulate începând cu 15 iunie 2022 și până în prezent.

Sursa foto: Blue Air, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *