“E o lege foarte bună”, a spus ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, despre inițiativa legislativă care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF. Aceasta a fost atacată la Curtea Constituțională de Opoziție.Proiectul de lege îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.
“Este vorba despre prima faptă, dacă se plătesc acele procente suplimentare. Se iartă pedeapsa, însă se consemnează că a doua faptă va fi pedepsită aspru. Crește cuantumul pedepselor, între 3 și 10 ani. Devin pedepsele extrem de dure, așa cum și UE procedează cu gestionarea propriilor impozite și taxe. Legea este foarte byună pentru țara noastă, sper ca prin examenul de control al Curții Constituționale să poată intra în vigoae. Nimeni nu vrea să ierte evazioniștii, e vorda doar de prima faptă”, a spus Boloș, în cadrul unei conferințe de presă derulată sâmbătă.
El spune că acum statul are “sume fabuloase” de recuperat, iar această lege ar urma să aducă mai mulți bani la buget. “În etapa de inspecție fiscală dacă s-a constat o faptă și plătești nu mai facem sesizarea penală. Statul trebuie să urmească recuperarea banilor, nu să omoare micii întreprinzători. Statul trebuie să își recupereze prejudiciile. E o lege foarte bună, toate statele UE au mecanisme pentru prima faptă de recuperare a prejudiciului”, a spus Boloș. Chestionat de jurnaliști cu privire la pragul ridicat prevăzut în această lege – de 1 milion de euro, ministrul Finanțelor a admis că acesta ar putea fi în viitor ajustat. “Dacă vom vedea că pragul trebuie ajustat, atunci îl vom ajusta”, a spus Boloș.
CONTEXT. În acest final de an, președinții PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au inițiat și trecut prin Parlament în doar două zile un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF. De asemenea, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, indiferent de valoarea prejudiciului, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.
Proiectul de lege îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.
Proiectul lui Ciucă și Ciolacu modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
În plus, proiectul prevede că DNA și DIICOT pot investiga și ele evaziunea fiscală prevăzută la articolele 8, 9 și 9 secund din Legea 241/200, în anumite condiții.
Curtea Constituţională va dezbate, pe 7 februarie, sesizarea parlamentarilor USR şi Forţa Dreptei pe legea Ciucă-Ciolacu care protejează marii evazionişti şi îi scapă total de răspundere penală dacă achită prejudiciul de sub un milion de euro, relatează News.ro.