Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, vineri, la Antena 3, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația Euroins, cel mai mare asigurător din România, că este nevoie de o reglementare mai concretă a pieței de asigurări astfel încât să nu mai apară astfel de sincope, iar dacă problemele nu se rezolvă structural, să fie stabilită o cotă maximală de piață pe care o poate avea o companie, în contextul în care Euroins avea o cotă de piață de 30% (similar cu City Insurance, care de asemenea a dat faliment).
„Orice soluție prin care statul va veni în sprijinul cetățeni să vină cu un plan de acțiune ferm asumat să ducă la o reglementare mai concretă a pieței de asigurări și la final piața să nu mai permită apariția unor astfel de sincope pentru că putem temporar rezolva ca guvern. Dacă în acest timp nu se rezolvă structural, cea mai importantă este stabilirea unei cote de piață maximale. Pe de-o parte vom sta la discuții inclusiv cu Parlamentul. Pe termen mediu avem o problemă temporară și așa vreau să rămână și trebuie să luăm măsuri pe termen mediu să nu se mai confrunte cu sincope și prețuri care au ajuns într-o zonă total nerezonabilă”, a declarat ministrul Finanțelor Adrain Câciu.
Acesta spune că săptămâna viitoare va putea avea discuții cu ASF și la Parlament vor fi analize. „ASF va veni săptămâna viitoare cu mai multe soluții să alegem pe cele mai bune. Nu sunt doar soluții pe termen scurt, pe termen scurt putem rezolva o situație, dar dacă la final ne vom întâni cu aceleași probleme, nu vom rezolva pentru cetățeni nimic. Cred că statul să aibă mai mult curaj când legiferează atribuții Autorității de Reglementare. Instituțiile au oarecare autonomie, dar funcționează în baza legii”, mai spune Câciu.
Ministrul Finanțelor spune că trebuie să fie mai multă reglementare în piață, însă nu în sensul negativ, ci pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple.
„Aceste lucruri le rezolvăm pe termen scurt, dar până la final anului trebuie întărită această legislație să confere autorităților spațiu de manevră și modul în care să acționeze și la fel modul de monitorizare a produselor astfel încât consumatorii să fie informați. Consiliul Concurenței să se implice mai mult și unde nu are reglementare să vină să solicite nevoia de a fi împuternicit”, mai spune Câciu.