Ministrul Finanțelor: “Lipsa de scanere din punctele de intrare şi ieşire din ţară aduce un prejudiciu uriaş bugetului de stat”. Banii din PNRR aduc un proiect de dotare a vămilor

Vama Autoritatea Vamala (1) Sursa foto: Autoritatea Vamală Română

Lipsa de scanere din punctele de intrare şi ieşire din ţară aduce un prejudiciu uriaş bugetului de stat, admite Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. Ministrul afirmă că, prin achiziţionarea celor 26 de scanere, proiect recent demarat transporturile vor putea fi verificate mai bine în vămi. ”Construim un ecosistem robust care să lupte în mod real cu evaziunea”, a mai transmis ministrul.

”Datele o spun foarte clar: lipsa de scanere din punctele de intrare şi ieşire din ţară aduce un prejudiciu uriaş bugetului de stat. Nu comentez de ce în 2023 în România avem un singur scaner funcţional pentru inspectarea mărfurilor care intră în ţară, în contextul în care anul trecut am avut cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime româneşti. Cert este că eforturile de combatere a contrabandei trec la alt nivel de astăzi”, a transmis, marţi seară, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Economedia a scris anterior despre acest subiect, aici:

România care se vrea în Schengen are în dotarea vămilor un sistem de scanare vechi din 2005 în Constanța și aceleași 15 sisteme de scanare fără drept de utilizare, nefolosite de șapte ani. Speranța vine de la PNRR

Acesta s-a referit la contractul pentru achiziţia a 26 sisteme noi de scanare semnat pentru Autoritatea Vamală Română.

”Pe măsură ce le vom avea, vom putea efectua verificări mai detaliate ale mărfurilor care intră şi ies din ţară, asigurându-ne că bunurile sunt declarate corect şi că reducem tentativele de fraudă. Aceste scanere vor permite o verificare mai rapidă şi mai precisă a conţinutului mijloacelor de transport, controlul vamal al mărfurilor pentru inspectarea conţinutului coletelor şi al containerelor se va face fără să mai fie necesară deschiderea lor”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, ”alături de introducerea e-factura, e-sigiliu şi introducerea informaţiilor telemetrice în sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să lupte în mod real cu evaziunea”.

Sursa foto: Autoritatea Vamală Română

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *