Ministrul francez de Finanțe: Statele UE lucrează la modalităţi pentru a implementa un impozit minim de 15% pentru multinaţionale, cu sau fără sprijinul Ungariei

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Statele membre UE lucrează la modalităţi alternative pentru a implementa un impozit minim de 15% pentru multinaţionale, indiferent dacă Ungaria va sprijini sau nu această reformă, a declarat joi ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Un acord cu privire la subiectul taxării companiilor era aşteptat la ultima reuniune Ecofin, însă pe ultima sută de metri a apărut opoziţia Ungariei, care a împiedicat ajungerea la un acord cu privire la un impozit minim de 15% pentru multinaţionale. Pentru un acord ar fi fost nevoie de sprijinul tuturor celor 27 de state membre.

Franţa vrea ca Uniunea Europeană să fie prima entitate juridică ce va transpune în legislaţie un proiect istoric aprobat anul trecut de 140 de ţări, sub egida OECD, după cinci ani de dezbateri.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“Impozitul minim va fi implementat în lunile următoare cu sau fără sprijinul Ungariei. Europa nu mai poate fi luată ostatică de reaua-voinţă a unor state membre”, a spus Bruno Le Maire la o conferinţă de presă.

Ministrul francez al Finanţelor a adăugat că lucrează împreună cu comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni, cu privire la alternativa legală care ar permite statelor membre să ocolească problema veto-ului Ungariei.

Intrarea în vigoare, în Europa, a acestui impozit minim pentru multinaţionale este prevăzută pentru data de 31 decembrie 2023. Dacă iniţial era programat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, data a trebuit să fie amânată pentru 2024, ca răspuns la solicitările anumitor ţări care au cerut mai mult timp.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: