România se va încadra într-un deficit de 5,5%, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, citat de News.ro. Acesta a menționat că se bazează pe încasările şi cheltuielile din luna octombrie, pentru această afirmație. El a menţionat că în luna octombrie România nu va depăşi un deficit de patru procente.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Adrian Câciu a fost întrebat luni, la Prima News, dacă ne încadrăm într-un deficit de 5,5%.
“Trebuie să ne încadrăm. Din ce cifre am văzut la octombrie ne vom încadra. Nu le aveţi publice pentru că ele se vor publica de către Ministerul de Finanţe în 25 ale lunii. La cum am văzut încasările pe luna octombrie şi cheltuielile, ne vom încadra”, a afirmat Adrian Câciu, fost ministru al Finanţelor.

Întrebat ce deficit vom avea în luna octombrie, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a evitat inițial un răspuns, menționând că aceste date sunt de resortul ministrului de Finanţe. Întrebat însă dacă deficitul va depăşi patru procente în octombrie a dat totuși o informație. “Nu. Ne menţinem încă sub programarea bugetară. La 9 luni, după cum ştiţi, suntem sub programarea bugetară la nivel de deficit”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Adrian Câciu a mai fost întrebat despre faptul că unii aleşi locali au declarat că s-au blocat anumite investiţii şi nu s-au făcut nişte plăţi, iar din acest motiv deficitul a fost sub patru procente şi dacă există o astfel de practică la Ministerul de Finanţe.  “Plăţile nu se pot gestiona chiar aşa de simplu, mai ales la nivel de trezorerie, pe bugetele locale. La bugetul de stat, să spunem că poţi sa vezi cam care este prognoza de plăţi, dar nici acolo nu poţi să acţionezi. Nu opreşti niciodată Trezoreria. Bănuiesc că domnul Boloş are mai multe detalii în relaţia cu primarii. Nu mai sunt la Finanţe, nu pot să dau eu detalii. Şi pe timpul meu se spunea că nu se fac plăţile la timp, că se mascheaza deficitul. Nu există aşa ceva. Numai cine nu a fost ministru de Finanţe poate să facă astfel de afirmaţii, deşi am văzut şi foşti miniştri de Finanţe…”, a mai declarat Câciu.

El a enumerat şi elementele care s-au adăugat la estimarea iniţială de deficit. “Agenţiile de rating au oferit perspectiva stabilă României, au menţinut ratingurile României. În luna mai, Comisia Europeană, dacă nu mă înşel, a dat o prognoză de un deficit de 4,7%. Acum, în noiembrie, probabil că o să vină cu o prognoză mai adâncă, un deficit mai mare. Să nu uităm totuşi că între timp am avut o serie de măsuri pe care le-am luat, de creştere a cheltuielilor. Am avut greva profesorilor, am avut salariile în sănătate, salariile poliţiştilor. Lucrurile acestea au adăugat dacă vreţi la estimarea iniţială de deficit”, a mai explicat Adrian Câciu.