Ministrul Lucian Bode, despre includerea pensiilor militare în reforma pensiilor din PNRR: Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupaționale

Lucian Bode InquamPhotos George Calin Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Ministrul Internelor Lucian Bode insistă că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii ocupaționale, după ce Economedia a scris că Comisia Europeană a cerut oficial României să includă și pensiile militare în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe principiul contributivității.

„Am văzut un articol recent că ar fi obligație în PNRR (să fie incluse și pensiile militare în reforma pensiilor, n.r.). Pensiile militarilor sunt pensii de serviciu, ocupoaționale, nu pensii speciale”, a declarat joi Lucian Bode.

El a afirmat însă ulterior că „corect ar fi să fie impozitate pensiile care au rezultat în urma altui principiu decât principiul contributivității”.

El a afirmat că sunt discuții în coaliție despre impozitarea pensiilor speciale și despre cuantumul impozitării.

„Am avut discuții în coaliție despre impozitarea pensiilor speciale. Coaliția are în analiză luarea unei astfel de decizii. Când miniștrii Muncii, Finanțelor, vor pune pe masa coaliției date concrete. CCR a zis că impzoitare peste 50% e o confiscare. Avem discuții cât ar trebui să fie această impozitare”, a precizat el.

Surse guvernamentale au declarat pentru Economedia că Comisia Europeană a cerut oficial României să includă în reforma sistemului de pensii și pensiile militarilor. Potrivit acestora, Guvernul reface acum componența comitetului interministerial pentru reforma sistemului de pensii din România, astfel încât la negocieri să ia parte și Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Infomații, instituții care au case sectoriale de pensii.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii

 1. “Surse guvernamentale au declarat pentru Economedia că Comisia Europeană a cerut oficial României să includă în reforma sistemului de pensii și pensiile militarilor. Potrivit acestora, Guvernul reface ACUM componența comitetului interministerial pentru reforma sistemului de pensii din România, astfel încât la negocieri să ia parte și Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Infomații, instituții care au case sectoriale de pensii.”

  Oare le vor ajunge 20 de ANI ca sa rezolve astia promisiunea cu Pensiile speciale sfidatoare la adresa romanilor?!!!
  NU cred!

  • niciunde in europa si in lume, pensiile si salariile bugetarilor/militarilor/militenilor/sekuristilor/magistratilor/functionarilor publicei/etc NU sunt asa de mari comparativ cu cele din mediul privat din tarrile respective! NICIUNDE in lumea civilizata!!! pensiile speciale/necontributive sunt obscene fata de cele ale productivilor! in babuinia/romania salariile bugetarilor sun cu 70% mai mari decat in privat (probabil record mondial)! si in plus mai ies si la pensie cu 15-20 de ani(un sfert de viata de om) mai devreme decat productivi(scalvetii)! pai e normal asaceva?! daca tot iesi cu un sfert de viata mai repede la pensie, iesi macar cu o pensie apropiata de contribuabilul nespecial(cel care-iti plateste salariul si pensia)!

  • in SUA(cea mai mare putere mondiala), multi procurori(care la noi, procurorii sunt niste ‘minidumnezei’) parasesc functiile bugetare si se angajeaza la firme private, unde ofera consultanta, expertiza, ca sa castige mai multi bani! in lumea civilizata daca vrei sa faci bani mergi in privat! la noi e invers, daca vrei sa castigi bani mai multi, te faci bugetar! e absurd!
   daca ne uitam la tot sistemul bugetar si ne comparam cu polonia vedem ca ei (polonia tara dubla ca populatie) are aprope jumatate din bugetarii nostrii! ei numai au judete ci regiuni; noi avem UAT-uri/primarii cu primari, secretari, amante, etc, la fel de multe cat are germania tara cu 85 mill locuitori! si atunci ne mai miram de ce polonia sau alte tari isi permit F35 noi, corvete noi, elicoptere noi, drone noi, etc si au si drumuri si infrastructura(care poate fi utilizata si de NATO). noi o sa tragem cu pensii speciale in rusi daca ne ataca!:) la noi 70%-80% din bugetele ministerelor militare si sekuriste merg in pensii speciale si salarii!
   in concluzie orice om in tara asta daca are un minim de patriotism la urmatoarele alegeri trebuie sa voteze pt REFORME! altfel practic face rau tarii, esti tradator! practic daca nu votezi pt reforme esti anti-roman! nu te poti numi patriot, ca tu iti aperi tara, cand tu accepti si doresti sa existe asemenea nedreptati si inechitati care nu exista niciunde in lume!

 2. BAI HOTILOR pensiile astea pe care le numiti voi ocupationale speciale sau cum le numiti voi , va intred eu ; Pensiile astea sant platite pe nasturi sau tot cu bani de la buget ?????!!!! Ca daca sant platite pe ‘nasturi’ atunci aveti dreptate dar daca nu plecati ‘dreak’ acasa cu vrajala voastra!!!

 3. Nu ma ministrule adormit pe bancheta din spate a masini SPP , sunt pensii nesimtite atata timp cat suntvcalculate din veniturile din ultimile 6 luni in procent de 85 la suta din venit , șmecheri isi umfla veniturile lunare spre final si se pensionează cu o pensie mai mare decat a avut salariu , pensia trebuie sa fie calculata din media veniturilor din toata activitatea fara șmecherii si privilegii , va dati prime si sporuri nemeritate ca sa obtineți o pensie nesimtita .

 4. Ne insulta intelgenta, pur si simplu. Daca nu e bazata pe contributivitate e speciala, nu exista nimic la mijloc.
  Si am sa subliniez din nou: militari, judecatori, parlamentari si ce or mai fi, toti au deja salarii mult peste medie, deci pensia rezultata din contributivitate o sa fie oricum mult peste pensia altor categorii.

 5. Adica Europa ii spune clar ca e vorba de pensiile militarilor, iar analfabetul bate cimpii cu ‘ocupationale’. Niste derbedei ‘ocupati’ cu jucatul tablelor, fara nici o legatura cu apararea tarii, ba dimpotriva: au fost jefuitorii tarii, dupa ce in ’89 au fost criminali.

 6. Absolut toate pensiile trebuiesc stabilite numai , si numai pe principiul contributivitatii , de asemenea varsta de pensionare trebuie revizuita .

 7. Buna ziua! Pensiile militare, au contributivitate la fel că celelalte. Pentru toți care nu știți. In plus, militarii în 2011, plăteau și o contribuție benevolă la bugetul de stat. Militarii au drepturi restrânse, pe care nici un civil nu le are. Militarii nu au dreptul să participe la pilonul de pensii private. Pensiile lor nu se indexează, ca a celor civile. Pensiile militare sunt plătite din bugetul MAPN. Pensiile militare sunt pensii de serviciu, reglementate in toate tarile civilizate, mai puțin în România. Înainte de a sari ca hienele, poate ar trebui să cunoașteți mai bine legislația și nu ce îndruga diverși pe la televizor.

  • Dragi confrați, hai să vă povestesc ceva!
   Tânăr fiind, abia ieșit din comunism, doream să fac dreptate (justiție ).
   Am fost polițist. .. M-am luptat cu mafia și coruptia generalizată în toată țara. ..
   Acum am ajuns la vârsta pensionării ( conform legilor în vigoare). Am reușit să obțin o pensie “specială ” nesimțită, după 30 de ani de slujit patria. Am “câștigat ” și 3 boli cronice în acest timp… Dar nu am cu cine să mă consult… Colegii mai bătrâni au murit…. înainte să împlinească 55 de ani.
   Din pensia asta nesimțită, dau un sfert pe rata la apartament și mai mult de jumătate pe medicamente. Tratamentul e prea scump, nu îmi permit.
   Revin: am ajuns să îmi doresc începerea ultimului război, să văd cum mor toți idioții care ne-au acuzat, apoi să mor și eu, să scap din această lume coruptă, perfidă și idioată!
   Vă meritați soarta!

 8. Buna ziua! Am scris un comentariu bazat pe realitate, pentru a le explica persoanelor care aruncă mereu in militari cu vorbe grele și nu cunosc reglementările reale legate de pensiile militare, dar nu l-ați publicat. Înțeleg că trebuie să apară numai comentariile unor persoane, care nu știu ce înseamnă într-o țară civilizată, diferența între drepturi și obligații, restrângeri, ce presupune un serviciu militar și unul civil. Vă mulțumesc frumos pentru că postați numai ce doriți dumneavoastră.

  • Bună ziua. Comentariul dvs este publicat de când l-ați postat. Nu vă cenzurăm și nu facem discriminări, în niciun caz nu postăm doar ce dorim noi.

 9. Mai fraierilor, cine dracu crezi ca mai stă în armata daca se taie din pensii?
  Cine mai jură “…chiar cu prețul vieții”?
  Se instaurează lupta de apărare a întregului popor. Și atunci să văd eu cu cine se mai fac deszăpeziri, poduri de pontoane etc…

 10. Dragi confrați, hai să vă povestesc ceva!
  Tânăr fiind, abia ieșit din comunism, doream să fac dreptate (justiție ).
  Am fost polițist. .. M-am luptat cu mafia și coruptia generalizată în toată țara. ..
  Acum am ajuns la vârsta pensionării ( conform legilor în vigoare). Am reușit să obțin o pensie “specială ” nesimțită, după 30 de ani de slujit patria. Am “câștigat ” și 3 boli cronice în acest timp… Dar nu am cu cine să mă consult… Colegii mai bătrâni au murit…. înainte să împlinească 55 de ani.
  Din pensia asta nesimțită, dau un sfert pe rata la apartament și mai mult de jumătate pe medicamente. Tratamentul e prea scump, nu îmi permit.
  Revin: am ajuns să îmi doresc începerea ultimului război, să văd cum mor toți idioții care ne-au acuzat, apoi să mor și eu, să scap din această lume coruptă, perfidă și idioată!
  Vă meritați soarta!

 11. Românii au fost atât de îndobitociți încât nu își dau seama ce e bine pt ei…
  Cei care ne-am jertfit tinerețea pentru binele poporului am ajuns să fim judecați. .. Ei nu pot să priceapă că la 45 de ani ești deja consumat și ajungi să te rogi la Dumnezeu să ajungi la 50…
  Mai ales când vezi că majoritatea camarazilor tăi nu ajung la vârsta asta. ..
  Țara asta și poporul ăsta va dispărea din cauza invidiei și prostiei…

 12. Degeaba…..Ăștia nu pot să priceapă. …
  Suntem condamnați la dispariție, înainte de dispariția totală. ?😅😅😅

 13. Pana la urma și ei sunt oameni ca și noi.Msnanca că și noi..Au familii că so noi.De ce să nu contribuie și ei pentru pensii.Asa au stiut sa sară pe popor la mitinguri,la proteste când oamenii își strigau drepturile….Foarte bine le face,să învețe să lupte și pentru drepturile lor.Pana acum au aparat ce???…Asa cum au stiut sa apere hoții din guverne,parlament,etc,să își apere și drepturile dar fără poporul român.Vor să meargă în război ?Pentru ce?Pentru cine?Ei stiu foarte bine ca războiul nu ne aparține,ca războiul nu este al nostru,dar vor să meargă în război…
  Atâta timp cât a-ți biciuit poporul român când a ieșit pe 20 august și plus alte proteste,sunteți buni de plată…Oate la ce varsta vă pensionari domnii din armată externă și internă?Sunteți plătiți din banii publici pentru a apăra țara de inamici nu pentru a executa ordinele hoților din țară…Iar ca și pensii,mai ales ca nu a-ti contribuit cu nimic pentru ele,nu uitati ca tot din banii nostri sunteți plătiți prin pensii..Asa,ca lăsați mofturile..Legea trebuia facuta de la bun început pentru toți și în mod egal….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *