Ministrul Mediului: Am colectat nu demult ambalajul cu numărul 2 miliarde. Sunt convins că în septembrie depăşim 70% rata de colectare

returo, sistemul garanție returnare, SGR, reciclare Sursa foto: G4Media

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat, marţi, în Prahova, că nu demult a fost colectat ambalajul cu numărul două miliarde prin Sistemul de Garanţie-Returnare, punctând că se aşteaptă ca, şi pentru luna septembrie, rata de colectare a ambalajelor să fie de peste 70%, transmite Agerpres.

“Ne-am dat cu toţii seama deja că Sistemul de Garanţie-Returnare nu înseamnă doar o Românie mai curată pe care am promis-o şi cred că o facem deja, însă Sistemul de Garanţie-Returnare înseamnă oportunităţi pentru economia românească, înseamnă zeci de milioane de euro investite deja şi această locaţie e o dovadă în acest sens. Este al şaptelea centru de sortare şi de numărare şi, din ceea ce mi-au comunicat deja colegii de la RetuRO, am colectat nu demult ambalajul cu numărul 2 miliarde ceea ce, dacă privim puţin în trecut şi ne amintim toate acele lacuri pline cu PET-uri, dacă ne amintim cum arăta marginea drumurilor din România, cum arătau pădurile şi natura, în general, putem astăzi să spunem că 2 miliarde de PET-uri, de doze de aluminiu sau de sticle nu sunt aruncate peste tot, nu sunt în gropile de gunoi, ci au ajuns deja acolo unde trebuiau de la început să ajungă – în fabricile de reciclare, unde generează alte locuri de muncă, alte investiţii şi dezvoltare economică pentru ţara noastră”, a afirmat ministrul în discursul susţinut cu ocazia inaugurării, în comuna Ariceştii Rahtivani, a unui nou centru de colectare şi procesare a ambalajelor cu însemnele SGR.

Ministrul a făcut referire la rata de colectare a ambalajelor înregistrată în luna august, pe care o consideră “spectaculoasă”, punctând că se aşteaptă ca şi în luna septembrie să se înregistreze o rată mare de colectare.

“S-a vorbit destul de puţin despre cifra de 78% pe care eu o găsesc a fi spectaculoasă pentru una august. (…) Este o cifră pe care nici măcar nu o putem compara cu performanţa sistemelor convenţionale de management integrat al deşeurilor”, a afirmat Fechet.

Ulterior, el a menţionat că este convins că şi cifra lunii septembrie va depăşi 70%.

Întrebat când vor putea fi colectate şi alte tipuri de ambalaje, ministrul a arătat că o astfel de posibilitate nu este exclusă în viitor, însă momentan se fac eforturi pentru ca actualul sistem să fie sută la sută funcţional.

“Sistemul de garanţie-returnare a fost încă de la început construit şi dimensionat pentru ambalajele de băuturi. Cu alte cuvinte, infrastructura tehnică a acestui sistem de ambalaje se pretează pentru PET-uri, pentru doze de aluminiu şi pentru sticle de băuturi de la 100 ml până la 3 litri pentru că mai mari de atât nu ar încăpea în aparatele de colectare automată. Bineînţeles că, în viitor, nu excludem posibilitatea adăugării altor tipuri de ambalaje. Acest lucru trebuie să se facă doar într-un dialog cu administratorii companiei, însă nu excludem această posibilitate. Sunt state care testează, în cadrul unor proiecte pilot, preluarea de ambalaje tetra pak, de exemplu, ambalaje care dau de furcă autorităţilor române pentru că niciodată nu e clar dacă tetra pak trebuie să ajungă la metal, la plastic sau la hârtie pentru că le conţine pe toate trei, ceea ce complică puţin modul de reciclare a acestor tipuri de ambalaje, dar nu excludem în viitor o astfel de posibilitate. Deocamdată, însă, încercăm să ne asigurăm că sistemul, aşa cum a fost el gândit de la început, este sută la sută funcţional, este sută la sută fluid şi că îşi atinge performanţele, după care discutăm şi astfel de chestiuni”, a explicat Mircea Fechet.

La rândul său, ministrul Economiei, Radu Oprea, a subliniat faptul că economia circulară nu ar fi completă fără ca deşeurile să fie transformate în resursă.

“Economia circulară nu ar fi completă dacă nu s-ar întâmpla ceva cu ceea ce colectăm, pentru că înainte aveam deşeuri şi astăzi avem o resursă. Astăzi avem o materie primă pentru că dvs, prin RetuRO, reuşiţi să colectaţi foarte mult. (…) Vorbeam (cu ministrul Fechet – n.r.) că trebuie să venim cu mai mult pentru a închide circularitatea ecnomiei, de a veni cu o schemă de ajutor de stat care să susţină dezvoltarea companiilor care pot folosi resursa, de data aceasta, generată de către sistemul RetuRO”, a afirmat ministrul Oprea.

Noul centru RetuRO, al şaptelea de acest fel existent la nivel naţional, este amplasat în incinta parcului industrial Eli Park şi este echipat cu tehnologii de ultimă generaţie, capabile să realizeze operaţiunile de sortare şi numărare a tuturor tipurilor de ambalaje din cadrul SGR, într-un mod eficient.

Cu o suprafaţă de aproximativ 6.000 de metri pătraţi, centrul din judeţul Prahova are o capacitate anuală de numărare de aproximativ 280 de milioane de ambalaje SGR şi o capacitate de sortare şi procesare pe tipuri de materiale (PET, metal, sticlă) de peste 820 de milioane de ambalaje SGR.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare este o companie ce funcţionează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

Administratorul SGR funcţionează cu finanţare exclusiv privată şi are rolul de a asigura transparenţa asupra cantităţilor de ambalaje pentru băuturi puse pe piaţă şi returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deşeurilor de ambalaje, în vederea atingerii ţintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.