Ministrul Muncii, social-democratul Marius Budăi, a declarat joi că propunerile de majorare a salariilor și pensiilor prezentate miercuri nu erau o promisiune către cetățeni, ci doar propunerea cu care PSD va merge în coaliția de guvernare.
Miercuri, Budăi a anunțat că PSD propune ca salariul minim brut să crească de anul viitor la 3.000 lei, de la 2.550 lei în prezent, ca pensia minimă să se majoreze de la 1.000 lei la 1.100 lei, iar valoarea punctului de pensie să crească de la 1.586 lei la 1.745 lei.
Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu au fost discutate în coaliția de guvernare măsurile anunțate de ministrul Muncii Marius Budăi, că „este o distanță foarte mare de la vorbe la fapte” și a numit măsurile „un populism care nu are ce să caute astăzi în comunicarea cu cetățenii”.
Budăi susține însă că propunerile PSD sunt însoțite de analize și de cifre pe care social-democrații le vor pune pe masa coaliției.
„Eu sunt ministrul Muncii și al celor care muncesc acum, care au muncit în România și nu mi se pare corect ca într-o țară civilizată cei care au muncit și muncesc să se zbată în sărăcie. Eu am avut acordul conducerii PSD, care m-a însărcinat să prezint aceste măsuri gândite pe care le vom prezenta către coaliție spre analiză și decizie. Suntem în discuții cu Banca Mondială, cu Comisia europeană, lucrăm, avem jaloane de îndeplinit, până acum Ministerul Muncii și-a îndeplinit toate jaloanele și așa vom face și în continuare. Noi am spus că ținem la aceste măsURI și că sperăm prin dialog în coaliție să ajungem la varianta cea mai corectă și cea mai sustenabilă pentru cetățenii români. Nu era o promisiune față de cetățeni, am început conferința spunând că aceasta este gândirea PSD pe care o prezentăm în coaliție. Aceste propuneri ale PSD sunt însoțite de analize și de cifre pe care le vom pune pe masa coaliției”, a precizat Budăi, joi.
Mediul de afaceri a criticat miercuri măsurile anunțate de Guvern, spunând că este de acord cu o creștere a salariului minim, dar dorește negocieri.
IMM-urile nu vor putea supraviețui dacă Guvernul va majora salariul minim la 3.000 lei, de la 1 ianuarie, a declarat pentru Economedia Sterică Fudulea, secretarul general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Acesta propune ca o astfel de măsură să fie aplicată începând cu 1 mai, astfel încât micile afaceri să știe cum va arăta situația financiară după ieșirea din iarnă. (Detalii, AICI)
Și Confederația Patronală Concordia, care reunește peste 2.000 de firme, a transmis, la solicitarea Economedia, că mediul de afaceri înțelege nevoia creșterii salariului minim și va răspunde invitației de a discuta cu Guvernul despre aceasta, dar în ziua de astăzi multe dintre firmele care plătesc salariul minim sunt „cu apa până la gât” din cauza costurilor cu energia și materiile prime, au pierderi și au făcut eforturi să supraviețuiască în această perioadă, lucru de care guvernanții ar trebui să fie conștienți. (Detalii, AICI)