Ministrul Muncii: Nu trebuie să susţinem noi o familie în România care să aibă părinţi apţi de muncă şi să trăiască doar din alocaţia copiilor / Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie cu 5,1%. Majoritatea copiilor vor primi 12 lei în plus

Marius Budăi Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alocaţiile copiilor vor fi indexate cu rata inflaţiei înregistrată în cursul anului anterior, aşa cum prevede legea, ceea ce presupune o majorare de aproximativ 12 lei pentru un copil care beneficiază de alocaţia standard de 243 de lei, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

”Alocaţiile vor creşte cu rata inflaţiei calculată… cu aia care scrie în lege şi pe care o cunoaştem. (…) Este ceea ce facem acum şi, până la urmă, eu nu cred că există vreo familie în România sau nu trebuie să susţinem noi o familie în România care să aibă părinţi apţi de muncă şi să trăiască doar din alocaţia copiilor”, a afirmat ministrul Muncii, marţi seară, la România TV.

În ceea ce priveşte familiile care trăiesc exclusiv din alocaţiile copiilor, ministrul Budăi a susţinut că adulţii din acestea trebuie ”orientaţi către muncă”.

Rata inflației în 2021 a fost de 5,1%, potrivit INS, scrie Edupedu. Dacă s-ar aplica acest procent de creștere, alocațiile noi ar fi de 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 630,6 lei pentru cei până la 2 ani.

Majoritatea copiilor, adică cei din grupa 2-18 ani, vor primi de fapt 12 lei în plus, pe lună.

Alocația de stat a fost majorată la 600 de lei pentru copiii de pana la 2 ani, începând cu ianuarie 2022, iar pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani este de 243 de lei.

Prevederea legală în vigoare: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:

a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);
c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Potrivit Ministerului Muncii, în septembrie 2022 alocația de stat pentru copii a fost încasată de 3.521.936 de persoane.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat oficial, luni seară, că în sedinţa de coaliţie s-a decis creşterea punctului de pensie cu 12,5%, începând cu 1 ianuarie, astfel că acesta va avea valoarea de 1.784 de lei. ”PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%”, a arătat Ciucă, menţionând şi celelalte decizii luate, între care continuarea acordării sprjinului pentru cei cu pensii mici, a voucherelor sociale, a sprijinului pentru plata facturilor la energie, actualizarea alocaţiilor pentru copii şi a unor indemnizaţii.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

  1. Sa stea liniștit d- l ministru și sa nu mai abereze,despre părinții care “mănâncă ” alocatiile copiilor.Parintii responsabili și aceștia reprezinta majoritatea,muncesc pentru a- și educa și creste copiii.Dar o alocatie decenta ,în condițiile în care ” pomenile” electorale curg,e ochestiune de bun simt ,din partea guvernanților.Ca vorbim despre viitorul acestei tari.Ca asa au taiat ,hoteste,bursele sociale pentru elevii din mediul rural ,pe motiv ca acestea ajung la copiii din familii înstărite,un procent infim,dealtfel.Romania educata,o gluma”buna”!Am doi copii,liceeni ,elevi eminenți, în a căror educație investesc mult și nu este ușor.Vor sa plece din tara la început nu mi- a surâs ideea,dar cred,acum,ca e o alegere buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *