Alocaţiile copiilor vor fi indexate cu rata inflaţiei înregistrată în cursul anului anterior, aşa cum prevede legea, ceea ce presupune o majorare de aproximativ 12 lei pentru un copil care beneficiază de alocaţia standard de 243 de lei, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
”Alocaţiile vor creşte cu rata inflaţiei calculată… cu aia care scrie în lege şi pe care o cunoaştem. (…) Este ceea ce facem acum şi, până la urmă, eu nu cred că există vreo familie în România sau nu trebuie să susţinem noi o familie în România care să aibă părinţi apţi de muncă şi să trăiască doar din alocaţia copiilor”, a afirmat ministrul Muncii, marţi seară, la România TV.
În ceea ce priveşte familiile care trăiesc exclusiv din alocaţiile copiilor, ministrul Budăi a susţinut că adulţii din acestea trebuie ”orientaţi către muncă”.
Rata inflației în 2021 a fost de 5,1%, potrivit INS, scrie Edupedu. Dacă s-ar aplica acest procent de creștere, alocațiile noi ar fi de 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 630,6 lei pentru cei până la 2 ani.
Majoritatea copiilor, adică cei din grupa 2-18 ani, vor primi de fapt 12 lei în plus, pe lună.
Alocația de stat a fost majorată la 600 de lei pentru copiii de pana la 2 ani, începând cu ianuarie 2022, iar pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani este de 243 de lei.
Prevederea legală în vigoare: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:
a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);
c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Potrivit Ministerului Muncii, în septembrie 2022 alocația de stat pentru copii a fost încasată de 3.521.936 de persoane.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat oficial, luni seară, că în sedinţa de coaliţie s-a decis creşterea punctului de pensie cu 12,5%, începând cu 1 ianuarie, astfel că acesta va avea valoarea de 1.784 de lei. ”PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%”, a arătat Ciucă, menţionând şi celelalte decizii luate, între care continuarea acordării sprjinului pentru cei cu pensii mici, a voucherelor sociale, a sprijinului pentru plata facturilor la energie, actualizarea alocaţiilor pentru copii şi a unor indemnizaţii.