BREAKING PSD vrea noi creșteri de pensii și salarii. Ministrul Muncii: Salariul minim crește la 3.000 lei. Pensia minimă se majorează la 1.100 lei, iar valoarea punctului de pensie crește la 1.745 lei/ Impact bugetar de 11 miliarde lei pe pensii

bani lei bancnote Sursa foto Economedia Ilona Andrei (8)

Salariul minim brut va crește de anul viitor la 3.000 lei, de la 2.550 lei în prezent, pensia minimă se majorează de la 1.000 lei la 1.100 lei, iar valoarea punctului de pensie crește de la 1.586 lei la 1.745 lei, propune ministrul Muncii social-democrat Marius Budăi.

Ministrul a afirmat că impactul bugetar al majorării pensiilor este de 11 miliarde lei.

Potrivit ministrului, din salariul minim de 3.000 lei, 2.800 lei vor fi taxați, iar 200 lei rămân în continuare netaxați.

Întrebat care este efectul majorării salariul minim, ministrul Muncii a precizat că nu există decât un impact pozitiv pe buget, fără a preciza și impactul pe care trebuie să îl suporte companiile pentru această majorare.

Întrebat dacă a consultat mediul de afaceri, Budăi a precizat că urmează să discute cu acesta în Consiliul Național Tripartit. „Aceste măsuri pe care le luăm de la începutul anului au fost luate în discuție cu mediul de afaceri. Această majorare este propunerea cu care PSD merge în Consiliul Național Tripartit. Nu avem discuțiile finalizate, nu avem un acord. Dar este o necesitate ca salariul minim să crească”, a spus Budăi.

Referitor la majorarea voluntară de 200 de lei a salariului minim, pentru care angajatorii nu sunt taxați, ministrul Muncii a precizat că ea a fost operată pentru 70.000 de contracte.

Referitor la taxarea pensiilor speciale, reformă asumată de România prin PNRR, ministrul a spus că este pe ultima sută de metri în discuțiile cu banca mondială și cu ministerele de resort.

Întrebat dacă va include pensiile militare în această reformă, așa cum a cerut Comisia Europeană, ministrul a reiterat: „Pensiile militare nu sunt pensii speciale”.

Referitor la numărul de contracte part-time, după ce Guvernul a decis suprataxarea acestora, ministrul a precizat că cele 100.000 de contracte s-au transformat toate în contracte cu normă întreagă.

Comentarii

 1. DACA IMPACTUL ESTE POZITIV, ADICA CRESC CHELTUIELILE BUGETARE ORICUM URIASE, SA LE MAREASCA SI MAI MULT. LUNAR AR FI MAI BINE
  O INFLATIE DE 20-25% ESTE MAI BUNA NU-I ASA?
  LA CAT VOR AJUNGE PRIVLEGIILE SPECIALILOR ? CA ASTA E TINTA.

 2. Pai normal, jumate se întoarce la stat ptin taxe. Ei De unde sa aiba bani la buget, ca doar nu vreți să gândească pt ceva investiții. Nu are cine.

 3. Propuneri fără logica.
  De ce salariul minim crește cu cca 18% adică cu rata reala a inflației pe 2022 iar cresterea punctului de pensie cu aproape 10%?
  Dacă se scad impozitele reținute pe pensie createrea va fi in medie de 9 % adică jumătate din rata inflației pe 2022.
  Oricum va mai urma valul de scumpiri de toamnă generată de pretul barilului de petrol exprimat in dolarul supraapreciat.
  Si atunci la 31.12.2022 vor fi alte date economice paradoxale.
  E o fractura de logica.
  Si salariul minim si pensiile trebuie sa aiba aceeasi crestere procentuala.
  Adică macar rata inflației 18%.
  Nu mai spun de cum zice O. G. cu 50% din cresterea salariului mediu brut șamd.
  Practic punctul de pensie trebuie să crească de la 1586 lei la 1870 lei.
  Fix 18% similar cu cresterea procentuala a salariului minim brut .
  Mai ales că peste 3 milioane de pensionari au sub 3000 lei pensie.
  Aceasta e o dovada a facturii de llogica a Ministerului.

  • Nu mai este mult de așteptat. În istoria recentă am avut exemplul Greciei – care l-a evitat la limită; nu suntem departe de acel moment – parcursul este asemănător. Atunci să vezi cum fug sobolanii.

 4. După ce mi-au mărit taxele de 4x la PFA prin Micșorarea pragului pentru norma de venit, după ce au obligat firmele sa aibe minim un salariat, acum și măresc cu 20% taxele pe salar minim. Dacă ma gândeam înainte sa fac rost de un contract mai mare sa ma pot descurca cu taxele, acum ma gândesc sa găsesc job direct in afara, America de preferat sa fie cât mai departe. Cu bine Românie!

 5. “PSD vrea” cate-n luna si in stele, dar vrea la televizor!
  In coalitie, PSD si PNL si UDMR nu-si vad decat de interesele lor si ale acolitilor lor….
  J…..i!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *