Ministrul Muncii susține că proiectul de lege transmis Parlamentului privind pensiile de serviciu respectă criteriile din PNRR

pensie, pensionar, bani Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul de act normativ privind pensiile de serviciu a fost semnat de toate instituţiile vizate de această reformă şi respectă criteriile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a declarat, luni, ministrul Muncii, Marius Budăi, la dezbaterea moţiunii simple împotriva sa, depusă de 56 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei, scrie Agepres.

„Comisia Europeană a reiterat în repetate rânduri faptul că este extrem de important ca această reformă să fie implementată printr-un amplu proces de consultare şi dezbatere la nivelul instituţiilor relevante şi la nivelul Parlamentului. Nu aşa pe ascuns, cum aţi procedat dumneavoastră când aţi elaborat PNRR. Noi am fost deschişi de la bun început. Proiectul de act normativ a fost semnat în calitate de co-iniţiatori de toate instituţiile vizate de această reformă, iar acum se află în dezbatere parlamentară. Proiectul de lege transmis Parlamentului privind pensiile de serviciu respectă criteriile din PNRR, creşte vechimea în specialitate, creşte vârsta de pensionare, scad acele pensii care depăşesc salariul din activitate şi fără îndoială că vom transmite şi celelalte recomandări ale Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene, care să asigure o mai bună echitate între pensiile de serviciu şi pensiile din sistemul de contributivitate, iar toţi miniştrii de linie vor veni cu aceste precizări”, a spus Budăi.

El a precizat că PSD a plafonat prin Ordonanţa 59 din 2017 pensiile speciale, mai puţin cele ale magistraţilor protejaţi de deciziile Curţii Constituţionale.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Aţi fost la guvernare, Domnilor, de ce nu aţi plafonat pensiile magistraţilor? Nu mai zic să le fi tăiat, să le fi eliminat? Aţi condus Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor şi alte ministere. Cine v-a oprit să le tăiaţi pensiile speciale acestor categorii? Adevărul este următorul: nu aţi făcut nimic pentru seniorii acestei ţări. Nu aţi făcut nimic pentru eliminarea pensiilor speciale. Eu nu am promis că rezolv în 30 de zile sau prin ordonanţă de urgenţă în campania electorală, dar am făcut un proiect pe care l-am trimis Parlamentului în termenul asumat prin PNRR. Apropo, un PNRR pe care dumneavoastră l-aţi făcut în secret, fără să vă consultaţi cu nimeni. Nici cu patronatele, nici cu sindicatele, nici cu societatea civilă, nici cu pensionarii, cu nimeni. Mai mult, aţi scris un PNRR atât de prost de se miră până şi consultanţii internaţionali angajaţi să livreze expertiză”, le-a transmis ministrul semnatarilor moţiunii.

Marius Budăi a subliniat că Banca Mondială a furnizat o serie de documente tehnice pentru a sprijini procesul de consultare şi elaborare a proiectului de act normativ şi tot contractul de asistenţă a costat 1,5 milioane de euro, faţă de 4 milioane de euro, suma prevăzută în PNRR.

“Oare sunteţi supăraţi că am negociat şi vom cheltui mai puţini bani pe consultanţă? Eu cred că da. Preţul de 1,5 milioane de euro este pentru tot contractul de asistenţă, şi anume pentru cele două jaloane, jalonul 214 şi jalonul 215″, a punctat ministrul.

Acesta a menţionat că raportul Băncii Mondiale a fost transmis şi la Senat, unde se află proiectul de lege şi a semnalat că în textul PNRR, avizat de fostul ministrul al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, se menţionează clar cele şase categorii de pensii vizate de această reformă, între care nu se regăsesc nici aleşii locali, nici parlamentarii.

„Informaţiile privind impactul bugetar al tuturor scenariilor de reformă propuse se regăsesc în raportul Băncii Mondiale făcut public şi, vă repet, se află la Senat. Se poate vedea astfel că pentru elaborarea proiectului de act normativ a fost preluat cel mai realist şi sustenabil scenariu de reformă propus de Banca Mondială în vederea respectării angajamentului de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale”, a afirmat Marius Budăi.

Moţiunea simplă, intitulată „Marius Budăi – ministrul salvării pensiilor speciale”, trebuia să fie dezbătută săptămâna trecută, însă a fost reprogramată la solicitarea ministrului, care a anunţat că nu poate să fie prezent, fiind în vizită oficială în Regatul Spaniei.

Deputaţii USR şi Forţei Dreptei afirmă, în moţiunea simplă, că sunt „prea multe dovezi privind incompetenţa şi nepăsarea de care dă dovadă” ministrul Budăi, susţinând că acesta „a clădit” un „scut în jurul specialilor şi al pensiilor speciale” şi “a pus în pericol, de dragul unor pensii nesimţite, miliardele pe care ar urma să le primească ţara pentru dezvoltare”.

În moţiune se susţine că ministrul Muncii a trimis Parlamentului un proiect de lege privind pensiile speciale „vădit neconstituţional”, “care nu trece nicio pensie specială pe contributivitate, cosmetizează doar nişte detalii şi salvează, în fapt, pensiile specialilor”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Budai livrează chiftele!
    Cine doreste poate incerca!🤣🤣🤣
    Budai e mama pensiilor speciale!

  2. De ce nu se trece la contributivitate si pentru pensiile de serviciu ? Să se stabileasca o perioada de tranziție de maxim cinci ani. Pentru perioada anterioara trecerii pe contributivitate statul sa iși asume ca suma aferenta contributiei a fost platită .
    Toate pensiile să fie calculate folosind o singura formula.
    De asemenea , salariile ( solda ) militarilor trebuie sa fie mai mari decât cele ale politistilor.

  3. Mai ,,buda-iule ,imputit si mincinos ,cand erati in opozitie ,strigati in gura mare ca,
    — Sa se majoreze pensiile cu 40 % !!! Ei ,si cand ,a-ti ajuns si voi psd la butoane ,at-i uitat ca a-ti strigat ,,ticalosilor ,ptr ca nici voi nu credeati ce strigati pe la colturi .
    Respectati normele UE si taiati ,impozitati pensiile nesmtite, HOTILOR . Si recalculati dupa contributivitate cinstit si corect, HOTILOR NENOROCITI ,
    VINE VREMA ,SA PUNEM STAMPILA \PE BULETINELE DE VOT ,
    VOI VOTA LA DOUA MAINI USR –USR–USR–

  4. După 26 de ani de MAI primesc o pensie de 65%,nici cît o pensie pe caz de boală în viața civilă. Domnilor care guvernați sa nu va fie de mirare ca nu aveți personal militar, ca oameni După o viața întreagă în slujba patriei,fără sărbători în familie, zi și noapte cu telefonul sub perina, ca poate suna în orice moment primește o pensie așa de mica ,ca Guvernul a plafonao și a uitat sa mai ridice plafonarea pe motiv ca nu sunt bani,de 5 ani,dar pentru Ucrainieni au bani,de asta pleacă oamenii din țară ca suntem conduși de guvernați incompetenți. Cu 65% din pensie și toate drepturile plafonate un om nu poate trai,ași dori sa știu dacă un guvernant ar putea trai cu acești bani și cu preturile din ziua de azi.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.