Ministrul ucrainean de Finanțe, despre impactul economic al confictului cu Rusia: “În aceşti ani de agresiune militară, ocuparea Donbasului şi a Crimeii a costat Ucraina în jur de 280 de miliarde de dolari”

Bani, euro, seif Sursă foto: Pexels

Ucraina a pierdut în termeni de Produs Intern Brut (PIB) circa 280 de miliarde de dolari începând din 2014, anul când Rusia a anexat peninsula Crimeea şi a început conflictul armat în Donbas între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, a declarat vineri în parlamentul de la Kiev ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

”Trăim de opt ani sub agresiunea rusă. În aceşti ani de agresiune militară, ocuparea Donbasului şi a Crimeii a costat Ucraina în jur de 280 de miliarde de dolari sub formă de PIB pierdut”, a precizat oficialul ucrainean, prezentând date ale experţilor internaţionali.

El a adăugat că tensiunile geopolitice actuale generate de concentrarea a peste 150.000 de militari ruşi în apropierea frontierei ucrainene au influenţat percepţia investitorilor cu privire la capacitatea de finanţare a datoriei ucrainene.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Un alt efect al tensiunilor a fost devalorizarea monedei ucrainene, grivna, care a scăzut cu 4,3% faţă de dolarul american.

Ucraina a fost nevoită să apeleze la şi mai multe credite externe pentru a-şi stabiliza economia şi moneda naţională. Uniunea Europeană urmează să-i acorde un împrumut de 1,2 miliarde de euro ca asistenţă macrofinanciară. Guvernul ucrainean mizează în total pe circa 3 miliarde de dolari ca asistenţă macrofinanciară din partea Occidentului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: