MIPE: Peste două milioane de familii și-au plătit facturile la utilități cu ajutorul cardului de energie

facturi bani energie Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță că peste două milioane de familii şi-au achitat facturile la utilităţi prin intermediul cardului de energie, în perioada 20 februarie – 26 aprilie 2023, valoarea totală a plăţilor efectuate ajungând la 464 milioane lei, potrivit unui comunicat al instituției.

Ministerul transmite că în perioada 20 februarie – 26 aprilie 2023, peste două milioane de familii şi-au achitat facturile la utilităţi prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăţilor efectuate ajungând la 464 milioane lei. Cele mai multe plăţi s-au efectuat în Bucureşti, Iaşi, Suceava, Bacău şi Prahova. Au fost trimise, în aceeaşi perioadă, 223.000 cereri de plată online, valoarea plăţilor procesate ajungând la 25,4 milioane lei. De asemenea, numărul plăţilor efectuate direct prin intermediul poştaşilor, prin deplasarea acestora la domiciliul beneficiarilor, este de 482.200, în valoare totală de 82,9 milioane lei.

„Sunt deja două luni de când am început implementarea programului de sprijin pentru plata facturilor la energie şi am atins pragul de 2 milioane de familii care au achitat facturi din sumele virate pe carduri. Mai mult de o treime din beneficiari au făcut plăţi fără să se deplaseze de la domiciliu în acest scop, fie pentru că au folosit platforma online de plată oferită de Poşta Română, fie pentru că au solicitat factorul poştal la domiciliu şi au achitat cu sprijinul acestuia. Faptul că au existat aceste 3 variante de plată, dintre care două permit plata de acasă, este cu adevărat o reuşită. Reamintesc tuturor posesorilor de carduri de energie că mai au la dispoziţie două luni pentru a utiliza banii aferenţi primei tranşe. De asemenea, pentru a extinde şi simplifica sprijinul acordat, am finalizat proiectul de act normativ prin care se prevede compensarea preţului pentru mai multe tipuri de energie decât cele prevăzute acum: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguş, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuinţelor. Mai mult, avem în plan să permitem şi achitarea de facturi mai vechi şi să extindem termenul până la februarie 2022″, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Ministerul spune că dintre cei două milioane de beneficiari ai cardurilor, 15.600 şi-au compensat, cu ajutorul cardurilor de energie, costul lemnelor de foc, valoarea totală a plăţilor ajungând la 10,5 milioane lei. Până în prezent, au fost emise şi distribuite aproximativ 2,1 milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili. De asemenea, au fost soluţionate peste 11.000 anchete sociale, pentru care sunt emise şi distribuite carduri.

Peste 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare, şi poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Cardurile alocate ambelor tranşe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *