Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) introduce inteligența artificială în activitate: DRUID, companie care dezvoltă soluții de AI, anunță lansarea “Mircea”, un asistent virtual conceput în colaborare cu Fundația Prietenii Muzeului de Istorie a României (PMIR).
Asistentului virtual cultural AI al mnir.ro e plasat pe site-ul mnir.ro și este disponibil 24/7 “pentru a face resursele istorice mai accesibile unui public mai larg, oferind răspunsuri intuitive, în timp real, la întrebările vizitatorilor cu privire la evenimente istorice, personalități și expoziții”, conform dezvoltatorilor săi.
“Mircea” poate răspunde întrebărilor despre istoria României. În prezent, poate aborda doar aspecte generale, referitoare la momente cheie din istoria țării noastre, domnitori și personalități remarcabile.
Pe site-ul MNIR apare însă un avertisment: “Mircea este un experiment și trebuie tratat ca atare. Mircea NU este, în niciun caz, un instrument academic. Răspunsurile generate pot fi incomplete sau incorecte în anumite cazuri”.
Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul MNIR, și-a exprimat entuziasmul pentru noile instrumente digitale: “Introducerea lui Mircea, un chatbot AI de pionierat pentru muzeele din România, reprezintă o descoperire în modul în care ne conectăm cu publicul nostru. Anticipăm că va deveni o resursă indispensabilă atât pentru vizitatorii ocazionali, cât și pentru pasionații de istorie”, a spus acesta
Tehnologia AI din spatele lui Mircea a fost dezvoltată de DRUID, integrând date istorice extinse validate de MNIR pentru a asigura acuratețea și relevanța.
Reamenajarea site-ului MNIR și introducerea lui Mircea fac parte dintr-o inițiativă mai amplă de transformare a modului în care instituțiile culturale interacționează cu publicul.
Vizitatorii noului site al MNIR pot să exploreze o gamă largă de expoziții, să participe la evenimente viitoare și să se adâncească în istoria României cu Mircea, accesibil 24/7 la www.mnir.ro/Mircea.