Mișcare surprinzătoare în Turcia. Erdogan numește un profesor de criptomonede în organismul monetar al Băncii Centrale

erdogan E5iNpbcXEAIMD1c Sursa foto; Twitter/ Turkish Presidency

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a numit-o pe Fatma Ozkul, o profesoară care predă despre activele criptografice și tehnologia blockchain, în comitetul de stabilire a ratelor băncii centrale, scrie Bloomberg.

Ozkul, lector la Universitatea Marmara din Istanbul, este cel mai nou membru al Comitetului de politică monetară al băncii centrale a Turciei, potrivit unui decret prezidențial publicat sâmbătă dimineață. Principalele domenii de cercetare ale profesoarei sunt contabilitatea, finanțele și auditul, iar ea a ținut cursuri în domenii precum tehnologia blockchain și activele criptografice, potrivit profilului publicat pe pagina web a universității.

Erdogan a alcătuit o nouă echipă de conducere a economiei după ce a câștigat alegerile generale din luna mai și l-a numit pe fostul bancher al Goldman Sachs Group Inc. Hafize Gaye Erkan în funcția de guvernator al băncii centrale în iunie. Banca a majorat ratele de politică monetară cu 3.400 de puncte de bază, până la 42,5%. Înăsprirea monetară s-a accelerat după ce Erdogan a înlocuit trei membri ai MPC în iulie.

Este puțin probabil ca numirea lui Ozkul să modifice cursul actualei traiectorii a politicii monetare. Activitatea sa recentă s-a axat pe blockchain, activele criptografice și implicațiile acestora asupra finanțelor. Ea a publicat o carte despre contabilitatea activelor criptografice în 2022, potrivit profilului său.

Banca centrală a Turciei a lansat o platformă digitală de colaborare cu lira turcească în 2021 și a efectuat teste de tranzacții cu lire digitale la sfârșitul anului 2022. De asemenea, se așteaptă ca guvernul să prezinte un proiect de lege pentru reglementarea activelor criptografice în următorul.

Sursa foto; Twitter/ Turkish Presidency

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *