Mititelu, vicepreședinte ASF: “Eu cred că în viitorul apropiat cei mai buni agenţi de asigurări pentru clienţii persoane fizice vor fi agenţii AI”

visa inteligenta artificiala Sursa foto: Visa

Agenţii de inteligenţă artificială (IA) vor fi, în viitorul apropiat, cei mai buni agenţi de asigurări pentru clienţii persoane fizice, deoarece pot face recomandări mult mai precise şi mai corecte, iar ceilalţi agenţi ar trebui mai degrabă să-i folosească ca instrumente pentru îmbunătăţirea activităţii, a declarat joi vicepreşedinte al sectorului de Asigurări-Reasigurări în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Sorin Mititelu, citat de Agerpres. El a precizat că ASF are un proiect care încorporează inteligenţa artificială într-un viitor sistem de gestiune a activităţii.

“De curiozitate, dacă încercaţi să aflaţi ce aveţi de făcut pentru avizarea unui dosar de daună, folosiţi ChatGPT (un chatbot lansat de Open AI în noiembrie 2022, n.r.). În 30 de secunde aveţi toate informaţiile necesare. Este un exemplu cum un agent IA este de folos. Consumaţi mult mai puţin timp decât a naviga pe site-ul unei companii de asigurări. Este şi un fel de lecţie pe care ar trebui să o înveţe asiguratorii, unde ar trebui să ajungă atunci când se doreşte asigurarea unor servicii corespunzătoare pentru clienţi. (…) N-aş vrea să şochez, dar eu cred că în viitorul apropiat cei mai buni agenţi de asigurări pentru clienţii persoane fizice vor fi agenţii IA. De ce? Pentru că sunt produse standardizate, simple, nu cu foarte multe date şi, prin urmare, pot face recomandări mult mai precise şi mai corecte. Sper ca agenţii ceilalţi, mai degrabă să-i folosească ca instrumente în a-şi îmbunătăţi activitatea, pentru că altfel au un concurent redutabil”, a menţionat Sorin Mititelu, la conferinţa “Quo Vadis 2025!”, ediţia a VII-a, organizată de Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi trustul de presă DC Media Group.

El a precizat că ASF are un proiect care încorporează inteligenţa artificială într-un viitor sistem de gestiune a activităţii pentru toate cele trei sectoare.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“În ce priveşte piaţa de asigurări, aş putea spune că subiectul ar trebui abordat din două perspective: întâi cel al pieţei şi apoi cel al autorităţii. În ceea ce ne priveşte, avem în desfăşurare un proiect care încorporează, într-o anumită măsură, ce-i drept, destul de mică – şi acest instrument numit inteligenţă artificială, într-o viitoare platformă, într-un viitor sistem de gestiune a activităţii ASF pentru toate cele trei sectoare. Avem un proiect pentru care au fost depuse documentele necesare în a accesa fondurile pentru achiziţia şi dezvoltarea unui sistem integrat, proiect realizat prin intermediul ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României n.r.). Încercăm să ţinem pasul cu aceste evoluţii. Este dificil, pentru că este vorba de finanţare. Nu se întâmplă nimic fără finanţare, iar expertiza necesară pentru a alege cele mai bune soluţii este la un nivel din ce în ce mai ridicat”, a precizat Sorin Mititelu.

Potrivit acestuia, cu instrumentele IA pot fi automatizate numeroase procese, fiind îmbunătăţită activitatea companiilor.

“Pot fi folosite în activitatea noastră, individuală, în a putea să exercităm anumite activităţi, să le desfăşurăm mai bine, mai eficient şi mai precis. E ceea ce se spune o augmentare, o îmbunătăţire a activităţii noastre. Mai mult, aceste instrumente pot opera semi-autonom, ca agenţi. E ca şi când ai avea o altă entitate în faţa ta, cu care interacţionezi şi cu care ai de rezolvat o serie de probleme. Iar ca aplicabilitate, domeniul este extrem de vast: de la asistenţă sau customer service, vânzare, apoi subscriere, deschidere de dosare de daune şi evaluări daune, “pricing” (stabilirea preţurilor, n.r.). Toate acestea sunt domenii în care putem avea inteligenţă artificială care să ne ajute, în final, să facem lucrurile mai bine, mai eficient, în beneficiul clienţilor şi al companiilor de asigurări, chiar şi a noastră, a autorităţilor de reglementare, supraveghere pentru că putem avea informaţii mai bune, reacţie mai rapidă şi, în final, decizii mai bune”, a adăugat Sorin Mititelu.

Totodată, el a atras atenţia asupra unui aspect legat de tarifare, menţionând că inteligenţa artificială nu este prea bine venită în asigurări. “Îţi trebuie instrumente mai puternice de analizat date, dar nu folosite atât de mult încât să ajungi să ai calcule în ceea ce priveşte tarifele la nivel de persoană, de activ sau mici segmente. De ce? Pentru că, în final, acel preţ nu mai reflectă comportamentul unui grup omogen, iar prima de risc rezultată şi apoi tariful este de aşteptat ca la unii clienţi sa fie foarte mic, iar la alţii să fie foarte mare (…). Dar, pentru toate celelalte, inteligenţa artificială este necesară şi cu siguranţă o vom vedea din ce în ce mai prezentă în companii, la noi – şi în ceea ce foloseşte orice angajat a acestor companii şi chiar clienţii”, a mai spus Mititelu.

Reprezentanţi ai asociaţiilor din asigurări şi lideri din industrie, alături de autorităţile centrale, au discutat, joi, despre impactul inteligenţei artificiale în asigurări la conferinţa “Quo Vadis 2025!”, ediţia a VII-a, organizată de Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi trustul de presă DC Media Group.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.