Mituri în energie. Are nevoie producția internă de energie electrică de combustibili fosili pe termen lung?

bec becuri energie electrica lumina facturi Sursa foto: Pixabay

Energia regenerabilă reduce dependența de importurile de combustibili fosili, protejând economia de volatilitatea prețurilor și instabilitatea politică, fiind esențială pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice, arată specialiștii în domeniu. Pe de altă parte, este de menționat și faptul că tranziția energetică va introduce potențiale noi dependențe. În actualul context, unele voci pot susține că producția internă de energie electrică are nevoie de combustibili fosili pe termen lung, aceștia fiind esențiali pentru securitatea energetică. Putem avea și tranziție energetică și securitate?

  • Specialiști în domeniul energiei și schimbărilor climatice explică și demontează câteva mituri legate de tranziția energetică, într-o serie de articole publicate de Economedia. Secțiunea „Tranziția energetică și miturile sale” este susținută de PPC România.

Energia regenerabilă reduce dependența de importurile de combustibili fosili, de exemplu de petrol, protejând economia de volatilitatea prețurilor și instabilitatea politică în regiunile exportatoare, arată Andrei Covatariu, Senior Research Associate, Energy Policy Group. Astfel, țările care vor depinde cât mai puțin de combustibili fosili vor avea un avantaj în ceea ce privește securitatea energetică pe termen lung,

În același timp, tranziția energetică va introduce potențiale noi dependențe, de exemplu de materiale critice pentru tehnologiile regenerabile, precum cupru, litiu și multe altele. Unele dintre acestea nu sunt disponibile în cantități suficiente în Europa. Cu toate acestea, un studiu recent al FMI compară cele două tipuri de dependențe (de combusitibii fosili și de materiale critice) și găsește un efect net pozitiv al tranziției către tehnologii regenerabile asupra securității energetice.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Merită menționat, de asemenea, că energiile regenerabile pot reduce volatilitatea prețurilor la energie electrică în unele țări, dar o pot crește în altele. Cu toate acestea, există exemple privind modul în care volatilitatea prețurilor poate fi gestionată în țările cu o pondere ridicată a energiilor regenerabile.

“Dependența de combustibili poate fi instrumentalizată mai rapid – generând crize imediate –
pe când dependență de materiale critice este mai dificil de instrumentalizat”, completează  Daniel Duma, Research Fellow, Stockholm Environment Institute.

Specialiștii subliniază că tranziția energetică va fi dificilă; aceasta implică riscuri și costuri și va trebui planificată și gestionată bine pentru a da rezultatele dorite. “În același timp, este inevitabilă pentru reducerea efectelor schimbărilor climatice”, concluzionează Daniel Duma.

Această secțiune este susținută de PPC România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.