Mituri în energie. Sunt costurile tranziției energetice prea mari?

energie verde, bani

Procesul de tranziție către energia verde a început și va trebui să accelereze până ajungem la zero emisii nete, pentru a ne păstra șansa de a atenua efectele schimbărilor climatice. Dar, până să ajungem acolo, există și îngrijorări că drumul înspre această țintă ne va costa mult. Foarte mult. Specialiștii spun că, într-adevăr, tranziția energetică va fi dificilă și va genera și costuri, mai ales la început. Cu toate acestea, avem nevoie acum de aceste investiții, pentru beneficii semnificative pe termen lung. În ceea ce privește România, țara noastră beneficiază acum de un mix energetic echilibrat, dar are nevoie de investiții mai mari și mai rapide în tehnologii de stocare, în rețele digitalizate, dar și în eficiență energetică.

  • Specialiști în domeniul energiei și schimbărilor climatice explică și demontează câteva mituri legate de tranziția energetică, într-o serie de articole publicate de Economedia. Secțiunea „Tranziția energetică și miturile sale” este susținută de PPC România.

Există voci care susțin că „nota de plată” pentru a trece la energie curată este prea mare. Cu toate acestea, datele arată că folosirea combustibililor fosili ne costă deja foarte mult, că utilizarea lor are și va avea consecințe negative foarte serioase.

Cel mai important câștig al tranziției energetice ține de reducerea efectelor negative ale schimbărilor climatice, care vor fi extrem de costisitoare, subliniază Daniel Duma, Research Fellow, Stockholm Environment Institute. Vorbim aici despre fenomenele meteo extreme, precum valuri de căldură, furtuni sau secetă.

O veste bună este că, în ultimul deceniu, costurile tehnologiilor cu emisii scăzute (generare din surse fotovoltaice, eoliene, stocare in baterii) sunt pe un trend descendend, chiar dacă acestea au înregistrat și cresteri pe anumite perioade, menționează Andrei Covatariu, Senior Research Associate, Energy Policy Group. Conform datelor International Energy Agency, între începutul anului 2014 și al treilea trimestru al anului 2020 s-a înregistrat o scădere cu 60% a indexului prețurilor echipamentelor pentru energie curată.

În general, energia din surse regenerabile duce către costuri mai mici.

Costurile ascunse în „bătălia” combustibil fosili vs. energie regenerabilă

La acest capitol, comparatia între tehnologii, țări și costuri e dificilă din mai multe motive.

În primul rând, există în acest domeniu costuri ascunse (sau externe): arderea combustibilor fosili este responsabilă pentru creșterea concentrației de gaze cu efect de seră în atmosferă, care are și va avea consecințe negative foarte costisitoare. „Faptul că aceste costuri nu sunt incluse în preț nu înseamnă că ele nu există, ci doar că se răsfrâng asupra întregii societăți. Dacă aceste costuri ar fi corect estimate și incluse ca o taxă în prețul combustibilior fosili, comparația cu costurile energiei regenerabile ar fi mult diferită”, spune Daniel Duma.

Un alt element care trebuie menționat aici este faptul că atât energia regenerabilă, cât și combustibilii fosili sunt puternic subvenționați, prin instrumente dintre cele mai variate. În 2022, subvențiile pentru combustibilii fosili la nivel global erau de aproximativ 7 mii de miliarde de dolari (7,1% din PIB-ul global).

De asemenea, specialiștii menționează că măsura în care energia din surse regenerabile variabile reduce costurile sistemului nu este identică în orice sistem energetic. Pentru a beneficia de reducerile de cost presupuse de energia regenerabilă variabilă, un sistem trebuie să fie pregătit să le integreze corespunzător, într-o manieră care depinde de fiecare sistem în parte. De exemplu, în Regatul Unit, un sistem dominat de energia regenerabilă variabilă poate fi eficient din punct de vedere al costurilor, chiar și când sunt incluse costurile tehnologiilor necesare pentru perioadele în care soarele sau vântul nu sunt disponibile.

România are nevoie de investiții mai mari pentru energia verde

Țara noastră are un mix energetic echilibrat, care include surse eoliene si fotovoltaice, nucleare si hidro, și surse fosile în scădere. Acest lucru permite României să accelereze tranziția energetică într-o manieră eficientă economic, spun specialiștii. Așadar, la acest capitol, România stă destul de bine. Totuși, țara noastră încă nu își valorifică anumite oportunitati.

„Investiții mai mari și mai rapide în tehnologii de stocare, în rețele digitalizate, dar și în eficiență energetică ar putea fructifica aceasta oportunitate de a reduce dependența de surse fosile, de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a efectelor costisitoare ale schimbărilor climatice și de a-și pregăti economia pentru deceniile următoare”, conchide Andrei Covatariu.

Această secțiune este susținută de PPC România.

Sursa foto: Dreamstime.comLovelyday12

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.