Miza pe Verde în Europa. Germania urmează să lanseze un set de măsuri destinate extinderii capacităţilor de energie regenerabilă

Redacția apr. 6, 2022 0 comentarii
eoliene panouri solare EDP Renewables

Miniştrii Mediului şi Economiei din Germania vor prezenta miercuri un set de măsuri destinate accelerării procesului de extindere a capacităţilor de energie regenerabilă, în ideea de a reduce dependenţa ţării de combustibilii fosili din Rusia şi a avansa tranziţia ecologică, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Legea privind sursele de energie regenerabilă va fi modificată astfel încât obiectivul va fi acela ca în 2030 energiile regenerabile să deţină o pondere de 80% în mixul energetic, faţă de o ţintă anterioară de 65%.

Cele trei partide care formează coaliţia la putere în Germania, social-democraţii, verzii şi liberalii, şi-au prezentat obiectivele de ansamblu cu privire la extinderea energiei regenerabile în acordul de coaliţie guvernamentală semnat în luna noiembrie a anului trecut. Războiul din Ucraina a scos în evidenţă necesitatea accelerării implementării acestor obiective. Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Economiei va prezenta miercuri Cabinetului o serie de modificări legislative. După-amiază urmează ca ministrul german al Economiei, Robert Habeck, să susţină o conferinţă de presă pentru a prezenta noile măsuri.

Sursele citate de Reuters susţin că printre măsurile din pachetul ce va fi anunţat miercuri se numără şi o clauză specială care recunoaşte că utilizarea energiilor regenerabile este în interesul securităţii publice. De altfel, ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner, a catalogat deja sursele de energie regenerabile drept “energia libertăţii”.

Legea privind sursele de energie regenerabilă va fi modificată astfel încât obiectivul Guvernului de la Berlin va fi acela ca în 2030 energiile regenerabile să deţină o pondere de 80% în mixul energetic, faţă de o ţintă anterioară de 65%, au dezvăluit sursele. Pentru atingerea acestui obiectiv ambiţios sunt avute în vedere măsuri pentru ca energia eoliană offshore să ajungă la 30 de Gigavaţi, echivalentul a 10 centrale nucleare, în 2030 şi la cel puţin 70 de Gigavaţi până în 2045.

Experţii se aşteaptă ca aceste modificări să intre în vigoare la 1 iulie 2022, după ce vor trece prin Parlament.

 

Sursa foto: edpr.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.