Modernizarea DN 73 Pitești – Brașov, contractul pentru Culoarul Rucăr – Bran: ARL Cluj (Strabag) a depus a treia contestație, deși are deja două decizii favorabile la CNSC

DN 73 Pitești Brașov

Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj, constructor care face parte din grupul Strabag (Austria), a depus a treia contestație pentru contractul de modernizare a DN 73 Pitești – Brașov, deși are deja două decizii favorabile ale Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Vineri, 1 martie 2024, ARL Cluj a transmis a treia contestație la contractul de aproape 500 de milioane lei pentru modernizarea lotului 1 Câmpulung – Fundata (38 km) și solicită CNAIR să reevalueze oferta constructorului Groma Hold (Bulgaria) declarat câștigător „de la etapa de verificare a admisibilității/conformității acesteia”, după cum se arată în contestație. Pentru lotul mai ușor, Fundata – Brașov (36 km), DRDP Brașov a semnat contractul cu Viarom pe 21 februarie 2024.

Reamintim că, pe 21 februarie 2024, CNSC a admis în totalitate a doua contestație a ARL Cluj privind experiența similară a Asocierii câștigătoare GROMA HOLD LTD (Leader), EVROPEISKI PATISHTA, SC GOTT STRASSE SRL, PERFECT CONSULT EUROPE S.R.L., după cum Economedia a explicat aici.

În august 2023, constructori din România, Bulgaria și Turcia au depus oferte la contractele de aprox. 700 de milioane lei pentru modernizarea a 74 de kilometri dintre Câmpulung, Bran și Brașov, tronsonul din Culoarul Rucăr – Bran unde nu s-au făcut lucrări în cadrul contractului de acum 10 ani cu Azvi (detalii aici).

Ofertele de la constructori conform depunerii în SEAP pentru Lotul 1:

1. Ofertant unic: ANTREPRIZA DE REPARATII SI LUCRARI A R L CLUJ, Loturile: 1, 2,

2. Ofertant unic: ONUR TAAHHUT TAŞIMACILIK INŞAAT TICARET VE SANAYI A.Ş., Loturile: 1,

3. Ofertant unic: SELINA S.R.L., Loturile: 1,

4. Asociere  SC GROUP CONCIF SRL (Leader), CHIRULLI ANDREA, DONAU GARTEN S.R.L., Loturile: 1, 2

5. Asociere: GROMA HOLD LTD (Leader), EVROPEISKI PATISHTA, SC GOTT STRASSE SRL, PERFECT CONSULT EUROPE S.R.L., Loturile: 1,

6. Asociere: BOG’ART (Leader), TODINI COSTRUZIONI GENERALI S.p.A., ALPENSIDE, Loturile: 1.

„DN 73 este un drum național european (E574) și se desfășoară pe teritoriul a două județe: Argeș și Brașov. Sectorul de la km 13+800 – km 42+850 și km 54+050 – km 92+000 se desfășoară pe teritoriul județului Argeș, iar sectorul de drum de la km 92+000 – km 128+250 pe teritoriul județului Brașov. Dintre cele 13 poduri care se regăsesc între km 54+050 – km 128+250, 7 poduri sunt parțial executate, 2 poduri sunt noi, 2 poduri au nevoie de lucrări complete de reabilitare, iar 2 poduri nu mai fac obiectul acestui proiect, fiind cuprinse în alte Contracte. Din 135 podețe, 19 au fost realizate în cadrul contractului reziliat, iar 116 au rămas de executat sau reparat.

Suplimentar faţă de soluţiile iniţiale, este prevăzută lărgirea la 4 benzi a drumului DN 73, între km 126+050 – km 128+250, pe 2,20 km, lărgire necesară datorită valorilor mari de trafic, precum și a geometriei drumurilor DN 73G și DN 73, km 128+250 – Brașov, ambele având profile de 4 benzi de circulație, zona unde în cadrul Studiului de Fezabilitate inițial era prevăzută menținerea platformei existente. Tot suplimentar sunt prevăzute fundaţii adâncite de parapeţi pe 7.266 m. Degradările constatate pe toată lungimea sectorului de drum studiat, pe care nu s-au realizat lucrări în cadrul contractului reziliat, sunt: fisuri și crăpături în stratul de uzură, pelade, faianțări, suprafețe cu ciupituri, suprafețe șlefuite, cedări de acostamente, rupturi de margine, degradări produse de lucrările de canalizări în special în localități”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *