Modificare importantă pentru PFA. Coaliția vrea să scadă de patru ori, la 25.000 de euro, plafonul pentru trecerea de la normă de venit la sistem real

Bani, fonduri europene, investitii, domenii de activitate, agricultura, constructii, IT, afaceri, antreprenori Sursa: Unsplash

Coaliția de guvernare a discutat, miercuri seară, o modificare importantă pentru persoanele fizice autorizate (PFA), măsură planificată pentru 1 ianuarie 2023, odată cu celelalte modificări fiscale discutate recent, printre care creșterea accizei la tutun.

Mai precis, coaliția a discutat ca pentru PFA să scadă plafonul pentru trecerea de la normă de venit la sistem real de patru ori, de la 100.000 euro în prezent, la 25.000 euro de la 1 ianuarie 2023. Prima discuție a fost de principiu, cu un acord în coaliție, dar măsura urmează totuși să mai fie discutată și în următoarele întâlniri.

În prezent, PFA-urile pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real.

Dacă modificarea agreată de principiu în coaliție intră în vigoare, PFA-urile vor determina venitul net anual în sistem real dacă în anul fiscal anterior au înregistrat venit brut mai mare de numai 25.000 de euro.

PFA-ul este una dintre cele mai utilizate forme de activități independente, preferată de mulți freelanceri și persoane fizice, datorită simplității contabilității din anumite domenii de activitate, precum și pentru taxele de înființare și desființare reduse, scrie contabilitatepebune.ro.

Persoanele Fizice Autorizate (PFA) pot fi impozitate în două modalități: PFA impozitate în Sistem Real și PFA impozitate la Normă de Venit.

PFA impozitate în Sistem Real sunt impozitate în funcție de profitul rezultat din diferența între veniturile realizate și cheltuielile efectuate în cursul unui an.

Norma de venit este o sumă fixă pe care o stabilește ANAF-ul în fiecare an, pentru anumite activități identificate prin codul CAEN și care este diferită de la un județ la altul.

Astfel, potrivit fairo.ro, diferența este dată de felul în care se calculează impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii care trebuie plătite statului român, respectiv care e baza de calcul de la care se pornește.

În cazul impozitării în sistem real, ne uităm la venitul net efectiv al PFA-ului (adică diferența dintre venitul brut și cheltuielile deductibile).

În cazul impozitării pe bază de normă de venit, calculăm impozitul și contribuțiile sociale în funcție de norma de venit stabilită de autorități pentru activitatea pe care o desfășori, indiferent de valoarea veniturilor și cheltuielilor înregistrate în cursul anului.

Sursa: Unsplash

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *