Modificări de legislație după tragedia de la Ferma Dacilor: Proprietarii de unități de cazare vor trebui să prezinte și autorizația de construire la dosarul pentru clasificarea unității depus la Ministerul Turismului

incendiu ferma dacilor Sursa foto: captură video

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului spune că de săptămâna trecută a fost modificat ordinul referitor la clasificarea structurilor de cazare din 2013 și de acum se va cere și autorizația de construire sau alte documente doveditoare.

Ministrul Radu Oprea a făcut declarația după ședința de guvern de azi, în contextul în care a fost întreabat ce măsuri ia Executivul, după incendiul de la Ferma Dacilor, în care au murit mai mulți oameni.

“Am să spun încă o dată care sunt competențele Ministerului Turismului pentru a defini foarte bine responsabilitățile în cazul Fermei Dacilor, în cazul hostelului din București, unde a fost un incendiu. Ministerul Turismului are competența de a clasifica un standard de calitate, fie că vorbim de o stea, două-trei stele, patru-cinci stele în domeniul hotelier, despre margarete în pensiuni sau despre clasificarea altor forme de cazare turistică. Vorbim de hosteluri, de pontoane plutitoare, bungalow-uri și așa mai departe. Acest standard de calitate reprezintă, dacă vreți, dotarea locului respectiv, dotarea camerei care îl întâmpină pe un turist. Dau un exemplu: acolo sunt în detaliu numărul de prosoape, numărul de perne care trebuie să existe într-o cameră, dacă are o oglindă, dacă n-are oglindă, dacă are televizor, dacă n-are televizor, dacă are foen, genul acesta de dotări care sunt puse la dispoziția turistului dau consistența acestui standard de calitate pe care noi îl clasificăm”, a menționat Oprea. Cum se produce această clasificare? “Cel care este direct interesat – administrator, proprietar, împuternicit – vine cu o cerere către Ministerul Turismului care cuprinde toate aceste detalii pe care vi le-am spus mai devreme și până acum o săptămână era cerută doar înregistrarea la Registrul Comerțului, extinsă, ce-i drept, adică și cu punctul de lucru, care avea ca bază și fundament asupra celorlalte autorizații necesare declarația pe propria răspundere pe care oricare administrator trebuia s-o dea la Registrul Comerțului. Deci, se mergea ca spirit a legii, pe buna credință a antreprenorului. De săptămâna trecută am modificat ordinul acesta, care era valabil din 2013, în sensul în care am cerut și autorizația de construire sau alte documente doveditoare, pentru că nu toate capacitățile de cazare au autorizația de construire ca document fundamental”, a spus ministrul.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

“De ce am cerut acest lucru? Pentru că facem translatarea către celălalt domeniu de competență, care înseamnă siguranța construcției din toate punctele de vedere, dacă vreți de la siguranța la cutremur până la încărcare la zăpadă, rezistență la vânt, inclusiv partea aceasta de siguranță la incendiu. Acestea fac parte din siguranța construcției și sunt instituții ale statului român cu competență în acest domeniu. Dacă vorbim de partea de siguranță la foc, cu certitudine ISU este acea instituție care poate aproba, verifica, controla măsuri până la închiderea locației respective. Ce ne dorim să facem este o dată să avem această trasabilitate mai bună între documentele care se referă la siguranța construcției, să ştim că acele servicii de calitate pe care le clasificăm vin în completarea unei clădiri care este sigură din punct de vedere constructiv și al folosinței și, în același timp, suntem într-un grup de lucru cu Ministerul Administrației și Internelor, cu alți colegi, astfel încât să reușim o colaborare interinstituțională mult mai bună, adică în momentul în care cei de la corp control, spre exemplu, din Ministerul Turismului, care verifică acest standard de calitate, merg și să poată cere și autorizația de securitate la incendiu sau alte acte doveditoare, dacă nu sunt, să putem transmite această informație foarte rapid către ISU, cei care pot veni, într-adevăr, și lua măsurile corespunzătoare, astfel încât lucrurile să se întâmple mult mai rapid, prevenția și siguranța să fie mult mai bune pentru turiștii din România”, a spus ministrul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. De ce nu cer direct la la pompieri?
    Autorizatia de constructie este emisa de spagarii primariilor si nu demonstreaza daca constructia are ori nu aviz/autorizatie ISU sau daca sunt fals. In multe cazuri primariile au declarat ca exista aviz ISU si ISC iar institutiile ISU si ISC declara ca nu s-a cerut si nu s-a eliberat avz pentru acele constructii.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.