Duminică, 26 mai, la ora 11.00, primele două surse de generare a electricității din România erau fotovoltaicul și eolianul, o situație cum nu s-a mai văzut în România, arată datele intercative Transelectrica. La acel moment, pe fondul unui consum de energie extrem de scăzut – 3.800 MW, toate sursele convenționale se aflau în spatele surselor regenerabile.
Fotovoltaicul genera 1.100 MW, eolianul puțin peste 1.000, cu apa abia pe locul trei la producție.
A fost o situație conjuncturală, pentru că mai mulți factori s-au suprapus. În primul rând, unul din cele două reactoare nucleare de la Cernavodă este oprit, pentru revizie. În mod normal, când amândouă reactoarele sunt funcționale și funcționează în bandă, Centrala Nucleară Cernavodă funcționează constant la 1.300 – 1.400 MW ceea ce ar fi făcut-o, ieri, primul producător de energie al țării.
În al doilea rând, duminică s-a nimerit să fie o zi cu mult soare dar și cu vânt. Pentru că fotovoltaicul și eolianul beneficiază de acces garantat în piață și sunt cele mai ieftine energii (fiind subvenționate de toți consumatorii, prin sistemul certificatelor verzi), au înlocuit, și pe fondul consumului extrem de scăzut, surse precum termocentralele pe gaz și cărbune, dar și parte din Hidroelectrica.
Tot ieri, pe fondul aportului eolian și fotovoltaic, aproape toată ziua am fost net exportatori de electricitate. Lucrurile s-au schimbat radical după amiaza târziu, seara și noaptea, când am trecut la importuri nete, pe fondul lipsei energiei fotovoltaice și eoliene.