Moment unic în energia românească. Duminică, la prânz, primele două surse de producție a electricității erau fotovoltaicul și eolianul

European Energy fotovoltaice eoliene Sursa foto: europeanenergy.com

Duminică, 26 mai, la ora 11.00, primele două surse de generare a electricității din România erau fotovoltaicul și eolianul, o situație cum nu s-a mai văzut în România, arată datele intercative Transelectrica. La acel moment, pe fondul unui consum de energie extrem de scăzut – 3.800 MW, toate sursele convenționale se aflau în spatele surselor regenerabile.

Fotovoltaicul genera 1.100 MW, eolianul puțin peste 1.000, cu apa abia pe locul trei la producție.

A fost o situație conjuncturală, pentru că mai mulți factori s-au suprapus. În primul rând, unul din cele două reactoare nucleare de la Cernavodă este oprit, pentru revizie. În mod normal, când amândouă reactoarele sunt funcționale și funcționează în bandă, Centrala Nucleară Cernavodă funcționează constant la 1.300 – 1.400 MW ceea ce ar fi făcut-o, ieri, primul producător de energie al țării.

În al doilea rând, duminică s-a nimerit să fie o zi cu mult soare dar și cu vânt. Pentru că fotovoltaicul și eolianul beneficiază de acces garantat în piață și sunt cele mai ieftine energii (fiind subvenționate de toți consumatorii, prin sistemul certificatelor verzi), au înlocuit, și pe fondul consumului extrem de scăzut, surse precum termocentralele pe gaz și cărbune, dar și parte din Hidroelectrica.

Tot ieri, pe fondul aportului eolian și fotovoltaic, aproape toată ziua am fost net exportatori de electricitate. Lucrurile s-au schimbat radical după amiaza târziu, seara și noaptea, când am trecut la importuri nete, pe fondul lipsei energiei fotovoltaice și eoliene.

Sursa foto: europeanenergy.com

Comentarii

  1. Crede cineva ca asemenea capacitati de productie dependente de factori naturali pot fi baza sistemului energetic??

    • Dacă capacitatea fotovoltaica din fiecare tara ar fi corelata, și tarile interconectate cu cabluri, fiecare tara este și beneficiara și furnizor pentru restul de tari fix funcție de cum se rotește Pământul în jurul soarelui.

    • Nici prăjiturile nu sunt baza alimentației noastre dar ne înfrumusețează viata !

  2. Da, pot fi daca se fac investitii in capacitati de stocare foarte avansate a energiei fotovoltaice si eoliene in momentele de exces.
    Asa se poate garanta energie din aceste surse si pe timp de noapte + zile fara vant.

    • Noaptea putem importa de la cei care ai încă soare sau de la cei la care s-a lumea nat de ziua…

    • Cred ca sunteti zero barat la logica . Cum sa stochezi o energie “gratis” cu costuri de 4 ori mai mari decat daca o produci din carbune.Sunteti vai de capul vostru. Ati fost probabil repetenti si in generala si in liceu.

      • Felicitari Stimate Domn ,ptr rasp ,,Adevarat ! Asta este raspunsul ca ;
        –Energia electrica NU se poate stoca ! Acele baterii la care fac referire ,,unii,, sunt f scumpe in raport cu randamentul ,Merita doar la micii
        consumatorii casnici . Problema este alta ,ca pretul este plafonat pana la 100kw ,un pret si etc,, Iar romanii isi reduc personal consumul , Stati sa vina vara cu caldurile extreme si apoi ,sa cedeti consum !

  3. Același stil neglijent !
    Puterea este instantanee sau o medie orară ( sau altă unitate de timp ) ?
    Apropo , cuvântul “dislocui ” nu există in dicționar .
    Și chiar dacă ar exista sub forma folosită de dvs. nu cunoașteți sensul corect .
    Vă urmăresc de ceva timp .
    Ce pregătire aveți ? Dacă sunteți inginer în energetică sunteți unul foarte slab , dar indiferent de pregătirea dvs. aveți mari carențe de exprimare corectă.
    In rest numai de bine.

  4. mai ocupati terenurile agricole! Aveti destule cladiri. Mafia sa se potoleasca, lasati prosumatorii casnici in pace!

  5. Singura “baterie” eco si viabilă este reprezentată de lacurile de acumulare umplute prin pompare in timpul zilei cu surplusul de energie electrică creat de eoliene și solare iar pe timpul nopții aceasta este descărcată in funcție de cerințele pieței!

  6. Nu am vazut o preocupare sa indemne cineva sa ne modificam obiceiul de consum, adica sa consumam ziua de la noi nu seara de la altii la pret de specula.
    Se poate face asta cu contoare inteligente si preturi diferite pe intervale orare

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.