Moody’s a prognozat că Bulgaria va adera la zona euro până la începutul anului 2026. Cu toate acestea, orice semn de slăbire a cadrelor instituționale sau întârzieri suplimentare în adoptarea monedei euro ar putea duce la o scădere a ratingului de credit al Bulgariei, potrivit anunțului recent al agenției de rating, scrie Novinite.
Acest anunț, care face parte din revizuirea periodică de către Moody’s a profilului de credit al Bulgariei, nu indică o modificare iminentă a ratingului de credit, ci subliniază preocupările actuale. Revizuirea subliniază faptul că lupta împotriva corupției rămâne o provocare majoră și exacerbează impactul negativ al problemelor structurale, cum ar fi îmbătrânirea populației și infrastructura inadecvată.
Moody’s pune un accent semnificativ pe actuala criză politică internă din Bulgaria, menționând posibilitatea unor noi alegeri anticipate și potențialul de reducere a eficienței instituționale din cauza instabilității politice actuale. Agenția subliniază, de asemenea, că eforturile Bulgariei de a adopta moneda euro reprezintă unul dintre cei trei factori pozitivi care afectează profilul de credit al țării, alături de nivelul scăzut al datoriei și de apartenența la UE.
Urmărirea aderării la zona euro a consolidat deja capacitățile instituționale și manageriale ale Bulgariei, potrivit Moody’s. Perspectiva stabilă a ratingului Bulgariei este legată de riscurile echilibrate, influențate de efectele pozitive ale unei potențiale adoptări a monedei euro. Această perspectivă depinde, de asemenea, de factori precum creșterea gradului de îndatorare, schimbările în capacitățile de împrumut și riscurile legate de punerea în aplicare a Planului național de redresare pe fondul blocajului politic.
Moody’s prognozează o creștere de 2,9% a economiei Bulgariei pentru acest an, dar remarcă îngrijorarea cu privire la înrăutățirea datoriei publice. Agenția subliniază, de asemenea, impactul deciziei recente a Curții Constituționale de a anula o parte semnificativă a reformei judiciare, sugerând că îmbunătățirile în ceea ce privește puterea executivă, administrarea justiției și măsurile anticorupție sunt esențiale pentru creșterea calității instituționale și a stabilității generale a Bulgariei.