Miniştrii de Finanţe din Germania şi Franţa au declarat marţi că susţin ideea unui impozit minim de 21% pe profitul companiilor, o propunere lansată de Guvernul american, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
“Personal, nu am nimic împotriva propunerii SUA”, a declarat ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, într-un interviu publicat în cotidianul Zeit Online. “Dacă acesta va fi rezultatul final al negocierilor, şi noi am fi de acord”, a declarat la rândul său ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire.
Introducerea unui prag minim al impozitării companiilor, astfel încât să fie descurajat comportamentul statelor care fac dumping fiscal, precum Irlanda, poate fi problematică și pentru România, care are unele dintre cele mai mici cote de impozitare aplicate companiilor. În România, impozitul pe profit este de 16%, cu excepția microîntreprinderilor, care plătesc impozit pe venit.
Ideea a fost calificatăd e Ungaria drept o „violare a suveranităţii financiare”.
„Acest concept violează suveranitatea financiară a statelor şi, de asemenea, încearcă să inverseze progresele acelor ţări care au făcut eforturi serioase pentru a introduce taxe mai mici”, a spus Norbert Izer, secretar de stat pentru taxe şi impozite, pentru cotidianul Magyar Nemzet, citat de agenţia de presă MTI.
De altfel, comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, anunțase încă din martie 2020 o serie de modificări radicale ale regimului de taxe și impozite în UE. Una dintre ele era introducerea unui prag minim al impozitării companiilor, astfel încât să fie descurajat comportamentul statelor care fac dumping fiscal, precum Irlanda, dar care ar afecta și competitivitatea economiei românești.
O altă modificare propusă de oficialul european la acel moment a fost schimbarea radicală a mecanismului de adoptare a deciziei în UE privind taxarea. Astfel, Gentiloni a spus că vrea ca în Consiliul UE (reuniunea statelor membre) deciziile privind taxele să fie luate mai simplu, cu majoritate calificată în loc de unanimitate. Or, o asemenea modificare ar face extrem de dificilă încercarea unor state membre afectate (precum Irlanda, România, Ungaria) de a bloca impunerea unui impozit minim pe profit care are o valoare mai mare decât impozitele practicate de respectivele țări.
La începutul acestei luni, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, anunţa că SUA vor face presiuni asupra partenerilor din G20 pentru adoptarea unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global şi a avansat cifra de 21%.
O cotă de impozitare de 12,5% pentru multinaţionale a fost discutată în cadrul noilor reguli negociate în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care pregăteşte şi ea un plan vizând un impozit minim pe profit la nivel global.
Olaf Scholz şi Bruno Le Maire urmează să aibă marţi o rundă de discuţii, iar printre subiectele abordate se va număra şi accesarea banilor din Fondul european de relansare.
Discuția despre impunerea unui impozit minim pe profitul companiilor în UE, dar și în SUA vine pe fondul încercărilor de a stopa practicile de dumping ale unor state care au stabilit praguri mici de impozitare pentru a atrage marile companii multinaționale.