Motorina de la Petrom, prima scădere de preț din martie / Și prețul benzinei a scăzut ușor

Statie Petrom 7

Petrom, liderul pieței carburanților din România, a ieftinit joi 16 martie motorina standard cu 4 bani pe litru, potrivit Monitorul Prețurilor. În această lună, motorina standard de la Petrom s-a scumpit de două ori, de fiecare dată cu câte 4 bani.

După modificarea de astăzi, un litru de motorină standard costă la stațiile Petrom din Capitală, între 7,23 și 7,26 lei.

Și prețul benzinei standard de la Petrom a scăzut în ultima săptămână – joia trecută cu doi bani, iar astăzi, o reducere de încă un ban a fost aplicată la unele stații din Capitală, potrivit Monitorul Prețurilor.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Un litru de benzină standard costă între 6,59 și 6,65 lei.

Stația Petrom Vitan, aflată lângă București Mall, monitorizată de Economedia, afișează pe data de 16 martie 2023 un preț al benzinei standard de 6,65 lei pe litru, în timp ce motorina standard costă 7,25 lei/litru.

Evoluția prețului în ultimele 30 de zile

Comparativ cu luna trecută, notează peco-online, prețul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 2 %, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 6,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 0,7%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 2,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

În această perioadă România se afla pe locul al 3-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzina, după Bulgaria, Malta.

În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 3 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria și Malta.

Comparativ cu celelalte țări UE, România se clasează pe locul 8 la benzina fără taxe, ca fiind cea mai ieftină, după Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Malta, Slovacia și Slovenia, în timp ce motorina fără taxe comercializată la noi este pe locul al 15-lea în topul celor mai mici prețuri, după Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia și Slovenia

Cotațiile petrolului, în scădere

Prețul petrolului a recuperat joi o parte din pierderi, după ce în ședința precedentă a scăzut până la minimul ultimelor 15 luni, în timp ce piețele s-au calmat oarecum după ce Credit Suisse a primit un colac de salvare financiară din partea autorităților de reglementare elvețiene, scrie Reuters.

Însă, afectat de temerile legate de adâncirea crizei pentru băncile din întreaga lume, sentimentul pieței a rămas fragil, ambele indicii de referință renunțând la unele dintre câștigurile de la începutul zilei de joi, care au dus la o creștere a petrolului Brent cu peste 1 dolar.

La ora 0427 GMT, cotațiile futures ale țițeiului Brent au crescut cu 58 de cenți sau 0,8%, la 74,27 dolari pe baril. Contractele futures pe țiței West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 51 de cenți, tot 0,8%, la 68,12 dolari pe baril.

Miercuri, a treia zi consecutivă de scăderi, țițeiul american a coborât sub 70 de dolari pe baril pentru prima dată din 20 decembrie 2021.

Brent a pierdut aproape 10% de la închiderea de vineri, în timp ce țițeiul american a scăzut cu aproximativ 11%.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: