Brașovul a adoptat oficial bugetul local pe 2023, care are cele mai mari sume atrase vreodată din fonduri europene și, pentru al treilea an consecutiv, depășește 1 miliard de lei la capitolul venituri, iar la partea de cheltuieli ajunge la 1,5 miliarde de lei, a transmis primăria.
Investițiile în dezvoltare sunt prioritare și cele mai multe provin din fondurile europene nerambursabile atrase anul trecut, acestea depășind veniturile din taxele și impozitele brașovenilor cu peste 20%, se arată într-un comunicat de presă.
Anul acesta, Educația primește o alocare record, în valoare de 181,7 mil lei, care reprezintă 12,22% din buget.
„Avem deja proiecte mari și certitudini, cum ar fi Spitalul de Pneumoftiziologie și Infecțioase, primul spital nou pe care îl construim la Brașov în ultimii aproape 50 de ani. Pe lângă acestea, avem investiții importante la fiecare capitol – fie că vorbim despre mobilitate, prin construcția de piste de biciclete, despre învățământ, prin construcția de creșe și grădinițe, despre construcția de locuințe pentru tineri sau sisteme de colectare selectivă a deșeurilor“, a declarat primarul Allen Coliban.
În ceea ce privește investițiile din fonduri europene, pentru acest an, Brașovul are în derulare proiecte în valoare de 562 de milioane de lei, cărora li se vor adăuga proiectele aprobate pentru finanțare prin PNRR în valoare de 860,69 milioane de lei. Alte 270 de milioane de lei reprezintă proiectele depuse prin PNRR, aflate în faza de evaluare.
Printre proiectele cu finanțare europeană nerambursabilă, aflate în derulare în acest an, se află și construirea a șase grădinițe și patru creșe, amplasarea stațiilor de încărcare pentru mașini electrice, extinderea sistemului de management informatizat al sistemului de transport public, reabilitarea și modernizarea mai multor școli, dar și construirea primului parc fotovoltaic din Brașov.
Referitor la atragerea de fonduri nerambursabile prin PNRR, primarul Allen Coliban are aproape 20 de proiecte, în valoare de aproximativ 900 de milioane de lei, proiecte ce vor demara în acest an, precum construcția primului spital nou din ultimii 50 de ani în Brașov, reabilitarea energetică a mai multor blocuri de locuințe, achiziția de mijloace de transport nepoluante, construirea unor locuințe eficiente din punct de vedere energetic pentru tineri și nu numai.
În ultimii doi ani, numărul de proiecte cu finanțare nerambursabilă s-a triplat, valoarea lor crescând cu 270%.
Citește și: