Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: “Sectorul de energie încă tremură/ Deocamdată, s-au găsit soluţii doar la nivelul consumatorilor”

Energie electrica curent Sursa foto: Pixabay

Sectorul de energie “încă tremură” şi, dacă la nivelul consumatorilor s-au găsit soluţii, furnizorii încă nu au primit banii pentru compensare şi plafonare, a afirmat, miercuri, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citat de Agerpres.

“Eu cred că sectorul încă tremură, pentru că, deocamdată, s-au găsit soluţii doar la nivelul consumatorilor. Am reuşit să liniştim consumatorii, mare parte dintre ei, pentru că, de exemplu, marii consumatori de gaze nu beneficiază la o plafonare şi sunt expuşi unei pieţe cu preţuri foarte mari, dar măcar pe acest segment care este cel mai important al pieţei, consumatorii s-au găsit soluţii”.

El a arătat că nu acelaşi lucru se poate spune despre sectorul furnizorilor de energie.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Nu pot spune că în privinţa plăţilor care trebuie făcute din bugetul de stat către furnizori lucrurile stau bine. S-au făcut nişte paşi, nişte progrese. Nu pot să vă spun cifre, plăţile sunt făcute de Ministerul Muncii şi Ministerul Energiei, pe baza calculelor ANRE. Noi de abia săptămâna trecută am reuşit să finalizăm primele calcule pentru noiembrie şi decembrie şi sperăm că din acest moment să reuşim să accelerăm, iar la sfârşitul lunii mai să avem plătite primele trei luni (de compensare şi plafonare – n.r.), adică noiembrie, decembrie şi ianuarie. După care schimbăm tiparul şi ne concentrăm pe februarie-martie, apoi şi aprilie”, a continuat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, ANRE primeşte în continuare foarte multe petiţii şi reclamaţii.

“Dacă în 2021 am avut un număr dublu faţă de 2020, în primele trei luni din an a continuat acest val. Sper ca, odată cu ordonanţa 27 (care prevede plafonarea preţului timp de un an – n.r.), lucrurile să se aşeze şi consumatorii să se calmeze. În plus, sunt foarte mulţi potenţiali investitori care au probleme cu obţinerea autorizaţiilor de racordare, ne luptăm cu transportatorul, cu distribuitorii în interpretarea regulamentelor de racordare şi vin sesizări şi din această parte”, a susţinut Bege.

El a precizat că există interes foarte mare pentru instalarea de noi capacităţi de energie regenerabilă şi există şansa să depăşim 10.000 de MW în capacităţi de energie regenerabilă până în 2030.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.