Națiunile bogate din G7 se pregătesc pentru o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei

rusia ucraina razboi bani Foto: Engdao Wichitpunya/ Dreamstime.com

Grupul celor șapte națiuni G7 pregătește noi sancțiuni de mai mare anvergură împotriva Rusiei, la un an de la invazia acesteia în Ucraina, vizând sectoare economice cheie și alte țări sau organizații care sprijină efortul de război al Moscovei.

Liderii blocului de națiuni dezvoltate se vor întâlni virtual vineri cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy pentru a marca aniversarea unui an de la invazia Rusiei și se așteaptă să anunțe pachetul de sancțiuni, scrie Reuters.

Japonia, care deține acum președinția G7, a anunțat că ia în considerare noi măsuri, fără a oferi detalii, și a cerut o poziție unitară față de Moscova. “Rusia refuză să își schimbe poziția dură”, a declarat premierul japonez Fumio Kishida la o conferință de presă pentru a marca aniversarea.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“Comunitatea internațională trebuie să se unească și să dea dovadă de solidaritate și să impună sancțiuni puternice împotriva Rusiei.”

Anterior, Marea Britanie și Statele Unite au impus separat noi sancțiuni, inclusiv interdicții de export și taxe vamale pentru toate materialele folosite în război, precum și pentru “actorii din țări terțe” care sprijină efortul de război al Rusiei în Europa, Asia și Orientul Mijlociu.

G7 grupează Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite. Același grup s-a reunit anul trecut la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina, impunând prima rundă dintr-o serie de sancțiuni.

Miniștrii de finanțe din G7, la o reuniune a Grupului extins al celor 20 de țări, găzduită de India, care conduce acum G20, au cerut sancțiuni mai dure, precum și mai mult ajutor financiar pentru Ucraina.

Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat pentru Reuters că liderii financiari din G20 trebuie să condamne agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Ministrul italian al economiei, Giancarlo Giorgetti, a cerut ca orice sancțiuni ale G7 să fie extinse la G20, altfel “efectele riscă să nu fie pe măsura așteptărilor noastre”.

India, care a menținut o poziție neutră în privința conflictului, nu dorește ca G20 să discute sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei. Oficialii G20 au declarat pentru Reuters că, de asemenea, se fac presiuni pentru a se evita folosirea cuvântului “război” pentru a descrie conflictul în limbajul comunicatelor G20.

De la începutul conflictului, India și-a mărit considerabil achizițiile de petrol rusesc mai ieftin.

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o “operațiune militară specială”.

Luând cuvântul la G20, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, i-a acuzat pe oficialii ruși că sunt “complici” la atrocitățile comise în invazia Rusiei în Ucraina.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: