Și azi, ca și ieri, ca și în zilele trecute, pe vârfurile de consum, dimineața și seara, importul de electricitate este de 3.000 de MW, când avem consumuri totale de 8.200 – 8.300 de MW. Pur și simplu, nu producem suficient intern ca să acoperim consumul așa că depindem de import într-o proporție de aproape 40%. Este o vulnerabilitate majoră a Sistemului Energetic Național, pentru că, pe de o parte, deja am atins capacitatea maximă a rețelei pe sensul import iar, pe de altă parte, pentru că nici măcar nu avem vreme geroasă, care va duce consumurile încă și mai sus.
Principala sursă de energie, în aceste zile, este sectorul termo pe gaz, urmat de nuclear, hidro și termo pe cărbune. Apele Hidroelectrica continuă să livreze extrem de puțin în SEN – până în 1.500 MW (la 6.400 MW instalați), pentru că încă nu vor să uzineze apa din lacuri, în perspectiva unei ierni foarte geroase și pentru că jumătate din capacitatea hidrocentralei Porțile de Fier 1 nu este dipsonibilă din pricina unor defecțiuni, problemă care durează deja de luni de zile.
Problema cu producția de energie pe care ne mai putem baza – insuficientă – a fost subliniată de directorul Dispecerului Energetic Național, Virgiliu Ivan, care spunea recent că am ajuns periculos de dependenți de resursa regenerabilă, ceea ce e riscant pentru Sistemul Energetic Național: „Dependența noastră de surse regenerabile a crescut foarte, foarte mult. Dacă e să punem la socoteală doar centralele clasice, în prezent, pe timpul iernii, reușim să adunăm undeva la 7.000 MW putere de producție. Restul până la 9.000 în vârf de consum ar trebui să vină din regenerabile sau din import. Aceasta este realitatea, mai mult de 7.000 MW nu putem produce din nuclear, gaze, cărbune și hidrocentrale, fără regenerabile”, spunea Ivan.
Este de remarcat, am ajuns deja la importuri maxime de energie – 3.000 – 3.100 MW în condițiile în care nici măcar vremea nu este geroasă iar consumul a ajuns la doar 8.300 MW. Nu știm ce se va întâmpla când, așa cum spunea Ivan, vom avea ger și un consum intern de 9.500 MW.