Nereguli majore într-o piață din Cluj, depistate în urma controalele ANPC: Doi operatori economici ar putea fi închişi între 6 şi 12 luni/ Pentru 18 s-a dispus oprirea temporară

piata-marasti cluj Foto: Actualdecluj.ro

Doi operatori economici din incinta Pieţei Mărăşti, din Cluj, ar putea fi închişi între 6 şi 12 luni, în urma deficienţelor constatate în cadrul controalelor derulate de comisarii pentru protecţia consumatorilor, în timp ce pentru 18 operatori economici s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, informează Agerpres.

Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord-Vest, prin CJPC Cluj, Sălaj şi Bistriţa Năsăud, sub coordonarea preşedintelui ANPC, Horia Constantinescu, a desfăşurat marţi o acţiune de control la 34 de operatori economici din incinta Pieţei Mărăşti. Verificările s-au derulat în cadrul campaniei Academia Comisarilor şi au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu, conform unui comunicat al CRPC RNV Cluj.

În urma acţiunii, comisarii CRPC RNV Cluj au identificat mai multe deficienţe, pentru care au aplicat, până în acest moment, verificările fiind în plină desfăşurare, următoarele sancţiuni: propunerea închiderii unităţilor, pentru o perioadă cuprinsă între 6-12 luni, pentru magazinul chinezesc şi un operator economic care comercializa textile contrafăcute, constatându-se abateri repetate, în cazul acestora; în cazul a 5 operatori economici care au închis magazinele, pentru împiedicarea controlului, s-a dispus sigilarea acestora; oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru 18 operatori economici.

Printre neregulile constatate de comisari se numără: comercializarea unor produse şi preparate cu data limită de consum depăşită sau pentru care nu se putea stabili încadrarea în aceasta; modificarea stării termice a produselor sau neasigurarea temperaturilor de depozitare recomandate de producător; expunerea la comercializare a unor produse fără elemente de identificare-caracterizare; folosirea unor vitrine neigienizate, pentru depozitarea produselor, cu praf în exces, rugină şi chedere neigienizate; utilizarea unor vitrine frigorifice insalubre, unele dintre acestea nemaiputând fi remediate; depozitarea direct pe paviment a produselor de panificaţie; comercializarea unor ouă fără a avea precizată data limită de consum; existenţa unor pardoseli insalubre; comercializarea unor legume şi fructe din import, în zona producătorilor locali; comercializarea unor jucării notificate în sistemul de alertă rapidă al UE, pentru produse nealimentare, Rapex, ca fiind produse periculoase; – comercializarea unor produse textile contrafăcute; derularea activităţii de comerţ într-o zonă insalubră, cu scurgeri de apă de pe acoperiş în aria de servire, chiar pe clienţii pieţei, cu alei alunecoase, gresie lipsă sau denivelări.

“Comisarii CRPC RNV Cluj vor continua acţiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor şi, aşa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancţiuni contravenţionale complementare”, se menţionează în comunicat.

“La Cluj se poate călători în timp! Prima stație este undeva prin anii ‘90. Am ales o piață în cadrul proiectului Caravana consumatorilor și am ajuns la câțiva ani, puțini, imediat după revoluția din 1989. Și bulevardul se numește ceva de genul. De la magazine, la tarabe cu FALȘI producători, toate par rupte din amintiri, de demult”, a transmis, pe pagina sa de Facebook, Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Foto: Actualdecluj.ro

Comentarii

  1. Dar ,NU se specifica in raportul inspectorilor ANPC ,,:
    –CUM ESTE PROBLEMA CU BONURILE FISCALE ,, caci asa , sa-i inspectati si nr la pantofi ,stie oricine , Cred ca probl ,bonurilor fiscale ,,ESTE CEA MAI IMPORTANTA SI MAI GRAVA PROBLEMA , In rest no coment ,,
    Sa triasca pesedeul ..
    C-a facut suta ,cat leul !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *