NFT-uri: Instrucţiuni de utilizare pentru aceste ”active digitale” extrem de speculative

Cub NFT Captura Twitter

NFT-urile, obiecte speculative foarte apreciate de colecţionari, au devenit un veritabil fenomen în sălile de licitaţii şi au transformat piaţa operelor de artă şi a culturii, însă utilizarea lor de către neofiţi rămâne o procedură care nu este la îndemâna tuturor, transmite agenția Agerpres. O prezentare generală a acestor “bunuri digitale” a fost realizată weekendul trecut de site-ul ednh.news/fr.

Ce este un NFT?

Denumirea “NFT” este un acronim în limba engleză pentru “Non-Fungible Token”, sintagmă tradusă prin “Jeton nefungibil”, adică un obiect care nu poate fi schimbat contra unui echivalent (de exemplu, o bancnotă de 5 euro schimbată contra altei bancnote de 5 euro).

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Un NFT este un “obiect digital” a cărui proprietate poate fi urmărită. Concret, este vorba despre un contract, ale cărui reguli sunt definite printr-un cod informatic, ce are la bază un obiect virtual sau real.

Aceste reguli pot să limiteze numărul exemplarelor disponibile spre vânzare, să autorizeze o “reeditare” sau să organizeze un sistem de redevenţe ce permit remunerarea autorului original al unei opere cu ocazia fiecărei tranzacţii.

Este vorba despre un nou tip de active digitale, după modelul criptomonedelor precum Bitcoin, care utilizează tehnologia Blockchain, adică un repertoriu de autentificare partajat între o multitudine de indivizi fără o autoritate centrală.

Cine le cumpără?

Mai ales colecţionarii sau speculatorii, care speră să poată să le vândă mai târziu şi să obţină un profit.

În consecinţă, NFT-urile au devenit miza mai multor licitaţii spectaculoase, precum vânzarea primului mesaj expediat de CEO-ul Twitter contra sumei de 2,9 milioane de dolari.

Ele sunt utilizate şi în jocuri video, cinematografie, muzică, dar fac şi obiectul unor iniţiative mai originale, precum cumpărarea unui teren virtual sau creşterea unor cai de curse virtuali.

Cum funcţionează?

La fel ca în cazul criptomonedelor, sunt posibile cumpărarea şi vânzarea de NFT-uri pe platforme specializate.

În timpul unei tranzacţii, nu este neapărat livrat obiectul desemnat prin NFT, ci doar un certificat de autenticitate înregistrat în listele blockchain ale proprietarului.

Pentru conservarea drepturilor sale asupra acelui certificat, un portofel digital este indispensabil, fie că este vorba despre un software ce ia forma unei extensii pentru un brower web, fie despre un obiect conectat securizat ce are forma unui stick USB.

Înaintea tranzacţiei, acel portofel va trebui să fie aprovizionat cu o criptomonedă, dar este la fel de posibil ca utilizatorul să “creeze” el însuşi un NFT, cu ajutorul unor cunoştinţe informatice.

Care sunt riscurile?

Cumpărarea, vânzarea şi utilizarea unui NFT rămân astăzi operaţiuni tehnice şi uneori puţin înţelese, ceea ce poarte să genereze anumite riscuri pentru investitori.

Pentru fiecare interacţiune cu blockchain, anumite cheltuieli sunt necesare pentru remunerarea persoanelor care se ocupă cu verificarea tranzacţiilor.

Aşa cum explică un raport publicat recent de platforma specializată Chainalysis, “cumpărarea de NFT-uri nou create dintr-o colecţie aşteptată cu mare interes reprezintă un proces extrem de concurenţial, cu mii de utilizatori care speră să cumpere în acelaşi moment”.

În aceste cazuri, numeroasele tranzacţii nu ajung toate la finalizare, însă cheltuielile rămân valabile şi sunt uneori destul de mari, în funcţie de cursul de schimb al criptomonedelor utilizate adeseori ca mijloc de plată.

Unii dintre cumpărători sunt hotărâţi să reuşească şi pot utiliza roboţi (software-uri puternice pentru a plasa comenzile – n.r.), fapt care face întreaga operaţiune să devină încă şi mai nesigură pentru un investitor debutant.

“Datele sugerează că NFT-urile sunt departe de a fi o investiţie infailibilă”, subliniază experţii de la Chainalysis, ceea ce explică faptul că obiectele şi colecţiile NFT sunt adeseori vândute la un preţ mai bun acelor pasionaţi care au participat la promovarea proiectului.

În 2021, “un foarte mic grup de investitori foarte experimentaţi a câştigat cea mai mare parte a profiturilor asociate colecţiilor de NFT-uri”, potrivit raportului Chainalysis.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: