Nicușor Dan plătește 2 milioane de euro pentru asistență tehnică și audit la reabilitarea infrastructurii de energie termică a Bucureștiului. Lucrările nu au început încă

conducte radet energetica apa calda retea termica

Primăria București a scos la licitație în SICAP (Sistemul Centralizat al Achizițiilor Publice) două contracte vizând asistență tehnică în reabilitarea sistemului de termoficare al Capitalei și audit financiar pentru același proiect cu o valoare cumulată de 10,9 milioane lei.

Asistența costă 9,5 milioane lei și se va întinde pe 26 de luni, iar auditul finaciar 1,4 milioane lei și va dura 28 de luni, de unde putem trage concluzia că lucrările de reabilitare ar urma să se întindă pe o perioadă de circa doi ani și jumătate, de la semnarea contractului cu firma/firmele care vor câștiga licitația organizată în acest sens.

Între timp, termoficarea din Capitală se confruntă cu probleme uriașe. După o iarnă 2020 – 2021 în care avariile s-au ținut lanț, acestea continuă chiar și în sezonul cald. Chiar în aceste momente, 1.000 de blocuri din Capitală nu au apă caldă până vineri, au anunțat reprezentanții Termoenergetica, fosta RADET.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Ambele achiziții sunt finanțate din fonduri nerambursabile europene, Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020, pentru că Bucureștiului s-a calificat pentru accesarea de fonduri în vederea reabilitării și modernizării sistemului centralizat de termoficare pe Axa prioritară 7  – creșterea eficienței energetice în orașele selectate.

„Obiectivul de investiții este de complexitate ridicată, prin serviciile de asistență tehnică privind managementul proiectului ce se vor întreprinde, se intenționează implementarea în bune condiții a proiectului ce vizează reabilitarea a 105,969 km traseu de transport a agentului termic, respectiv 211,94 km de conducte ale rețelei de transport din Municipiul București. Astfel, pentru implementarea contractului de finanțare în condiții de eficiență, în concordanță cu prevederile acestuia, a legislației europene și naționale aplicabile, se consideră oportună achiziționarea serviciilor de asistență tehnică privind managementul de proiect. Obiectivul general al contractului de asistență tehnică privind managementul proiectului reprezintă prestarea de servicii de specialitate pentru asigurarea unui management eficient pentru implementarea proiectului”, este justificarea achiziției de asistență tehnică.  Ofertele se deschid în 7 octombrie, iar în departajarea lor 40% este componenta de preț și 60% experiența experților cheie implicați în proiect.

Cât privește auditul, acesta este impus direct de la Bruxelles, pentru că banii vin tot de acolo, și va presupune verificarea tuturor operațiunilor financiar-contabile aferente proeictului de reabilitare.

Iată motivația înscrisă în SICAP: „respectarea prevederilor contractului de finanțare precum și respectarea legislației naționale și comunitare în vigoare. Pentru buna implementare a proiectului, ținând cont de utilitatea auditării tuturor operațiunilor financiar contabile aferente activităților desfășurate în cadrul proiectului în ceea ce privește respectarea realității, regularității și legalității, verificarea conformității cu procedurile și cerințele Finanțatorului – AM POIM, inclusiv verificarea eligibilității cheltuielilor conform H.G. nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operațiunilor finanțate prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune 2014-2020 și prevederile contractului de finanțare”.

Departajarea ofertelor se face la fel ca la asistența tehnică, 40% prin preț, 60% prin experții alocați. Ofertele se deschid în 12 octombrie.

Primarul Nicușor Dan a început, de anul acesta, reabilitarea sistemului de termoficare din București cu scoaterea la licitație a unui contract pentru înlocuirea a 20 de kilometri de conducte. 7 oferte au fost depuse, care sunt în evaluare până la termenul limită de 7 februarie 2022. Rețeaua bucureșteană are însă peste 1.000 de kilometri, mare parte fiind deteriorată, așa încât reabilitarea întregului sistem se poate întinde pe mulți ani. Prioritate absolută o are înlocuirea a 221 de kilometri de conductă, unde gradul de deteriorare este cel mai mare, un proiect care a fost acceptat, anul trecut, la finanțare prin fonduri europene, printr-o contribuție a UE de 1,5 miliarde lei. În acest moment, așa cum am precizat mai sus, doar 10% din proiect este în derulare, și nici pentru acest segment nu s-a semnat ordinul de începere al lucrărilor.

Citește și: Nicușor Dan anunță o achiziție pentru înlocuirea a 210 km din rețeaua de termoficare / Centrală provizorie gata în ianuarie / „Venim după 12 ani de bătaie de joc în care sistemul a ajuns în pragul colapsului”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Asa un primar prost nu am mai vazut ! De ce nu ne arata analiza prin care ELCEN + termoenergetica transforma gazul in Gcal ?? Vom vedea un randament de cel putin 2 ori mai prost decat al unei centrale de apartament sau de bloc!! Cu milioanele pe care le baga in acesti mastodonti nu face decat sa alimenteze niste sinecuri . Singura realizare este aceea de a trece ELCEN la Primarie , si trebuie sa o spun ca e un lucru bun , fiindca pana acum ELCEN facea bani si din vanzarea energiei electrice , si apoi energia termica reziduala o vindea la suprapret catre Termoenergetica …
    Matematicile lui superioare ne vor arata ca daca produci cu un randament de doua ori mai mic ( acum e vreo 40 % la Elcen) decat o centrala de apartament , si apoi mai ai si pierderi ( numai el le-a putut masura ) mai mari decat debitul Dambovirei pe ora ( cel putin asa au raportat cei de la Elcen, si fraierii de la Primarie vor plati! ), costul final va fi mai mic fiindca se va contracta cand se va ntalni cu frigul din apartamente sau cu apa calda care trebuie sa fie mai rece decat apa rece ……

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.