Nicușor Dan: Prețul gigacaloriei pentru bucureșteni nu va crește în această iarnă. Termoenergetica plătește 400 de milioane lei către Elcen/20 de centrale de cartier vor funcționa „spre sfârșitul iernii”

conducte radet energetica apa calda retea termica

Prețul gigacaloriei rămâne nemodificat în această iarnă, tot 346 de lei, a anunțat miercuri, primarul General Nicușor Dan care a transmis că decizia a fost luată în urma unui acord în Consiliul General. Vor fi mai puține avarii pentru că s-au făcut reparații, iar luni, 18 septembrie în Consiliul General va fi aprobată o plată de 400 de milioane de lei către ELCEN, Termoenergetica București (fostul Radet) având o datorie de aprox. un miliard de lei către producătorul de energie termică Electrocentrale București care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei. Nicușor Dan a mai precizat că vor fi mai puține întreruperi ale furnizării agentului termic în această iarnă pentru că va fi pusă în funcțiune centrala de la Titan, iar spre final de iarnă și cele 20 de centrale termice de cartier :

,,Prețul gigacaloriei nu va crește în această iarnă. Este înțelegerea pe care am avut-o cu consilierii generali. Bucureștenii vor plăti (n.r gigacaloria) tot 346 de lei cât au plătit și iarna trecută. Luni, 18 septembrie, deci peste câteva zile o să avem o ședință de Consiliu General pe această temă, am avut ieri o ședință pregătitoare pe această temă. Vom face formalitățile pentru a putea plăti aprox. 400 de milioane de lei. Nu e problemă financiară, ci una tehnică…noi suntem cu plățile la zi, ba chiar suntem în avans. Există, însă patru mari surse de pierderi pe care compania le înregistrează generate de mecanismul legislativ și administrativ și pe care Consiliul General le poate plăti pentru a echilibra compania. Se scumpește gazul și durează mult până când Elcen și ceilalți producători își modifică prețurile și apoi alte trei luni până când Termoenergetica își actualizează prețurile cu care vinde către populație. Pe prețul vechi de gaz, Termoenergetica vindea cu 200 de lei, iar pe prețul nou de gaz trebuie să vândă cu 350 de lei ca să fie economic, și atunci trei luni a vândut cu 200 în loc de 350 lei și asta înseamnă câteva sute de milioane lei. După aceea există și alte tipuri de cheltuieli. Va fi mai bine în această iarnă față de cea trecută pentru că va funcționa și centrala de la Titan, iar spre sfârșitul iernii cele 20 de centrale de cartier” a explicat Nicușor Dan.

Din martie 2022 Consiliul General a aprobat majorarea prețului gigacaloriei de la 145 de lei la 346 de lei, însă prețul real al gigacaloriei este de aprox. 860 de lei, diferența fiind subvenționată.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pentru o “aburire” mai profunda a clientilor, de la 1 ianuarie CMTEB , supunându-se unei decizii “de sus” scrie consumul de energie în MWh (ca si la gaze de altfel). Deci tariful pe Gcal a devenit un concept abstract.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.