Nicușor Dan: Primele tramvaie noi de la Astra Arad circulă din septembrie/ Primăria trebuie să lungească până la 40 de metri peroanele de pe linia 41

Tramvai Astra Sursa Foto : Stelian Bujduveanu

Primele tramvaie cumpărate de la Astra Arad nu vor circula în această vară, ci de-abia la toamnă, în septembrie, după ce Primăria Generală modifică peroanele de pe linia 41, a explicat joi primarul general Nicușor Dan, la prezentarea prototipului pe care Astra l-a livrat în urmă cu două zile.

Dincolo de perioada de omologare la RAR și de teste în trafic, 14 peroane de pe linia 41, una dintre cele mai aglomerate din București, au o lungime de 30-35 de metri, iar obligația prin contractul de finanțare este ca peroanele să fie de cel puțin 40 de metri lungime, a precizat Nicușor Dan. „Urma ca primul tramvai să vină în septembrie, suntem deci cu două luni în avans și conform contractului o să vină patru pe lună. Vreau să vă spun că în București din 1989 până azi s-au cumpărat doar 17 tramvaie noi, asta este tot ce am putut să facem. Banii europeni au venit cu niște obligații, ca pe fiecare dintre liniile pe care vor circula să fie peroane de 40 de metri. Azi, în Consiliul General am aprobat indicatorii pentru modificarea peroanelor”, a spus Dan.

Contractul pentru cele 100 de tramvaie noi cu o lungime de 36 de metri a fost semnat în mai 2021 pentru aproape 850 de milioane lei, fonduri europene nerambursabile prin programul Ministerului Dezvoltării. Tramvaiele noi vor circula pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 şi 55, iar inelul principal al Capitalei are 26 km, din care doar secţiunea de 1,1 km de pe fostul bulevard Vasile Milea (n.r Doina Cornea și Paul Teodorescu conform noilor denumiri) încă nu este modernizată, fiind în șantier. Liniile de tramvai 1 şi 10 sunt printre cele mai aglomerate trasee din Bucureşti, cu 50.813 călători pe zi, respectiv 51.026 călători, potrivit statisticilor PMB.

Cele 100 de tramvaie noi, din gama de 36 de metri, vor avea podeaua complet coborâtă, minim 5 uşi duble și vor fi dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiţionat, cât şi a încălzirii. De asemenea, s-a solicitat ca tramvaiele să aibă o capacitate de cel puțin 220 de călători total, din care minim 56 pe scaune, să aibă nivel de zgomot redus și echipamente pentru validarea cardurilor. Pentru persoanele cu dizabilităţi, care folosesc scaune cu rotile, se va prevedea o platformă rabatabilă sau culisantă cu acționare manuală şi se vor amenaja 2 locuri speciale.De asemenea, prin instalaţia IT care va echipa tramvaiele se vor oferi informații (audio-video) pentru călători, va exista o instalație de supraveghere video, precum și wi-fi. Va exista și posibilitatea transportării bicicletelor printr-un sistem de prindere și fixare rabatabil, care să nu ocupe spațiul destinat călătorilor atunci când nu este utilizat.

Sursa Foto : Stelian Bujduveanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *