Noul termen pentru punerea în funcțiune a centralei pe gaz Iernut este 2 iunie 2025, anunță Romgaz

cte iernut, romgaz, termocentrala Sursa foto: Romgaz

Compania Romgaz anunță acționarii că noul termen pentru punerea în funcțiune a centralei pe gaz de la Iernut este 2 iunie 2025, ceea ce înseamnă o prelungire cu 6 luni. Raportul trimis la Bursa de Valori București prevede următoarele:

“Prelungirea duratei de execuție a lucrărilor conform Contractului de achiziție nr. 40928/03.04.2023, având ca obiect ”Finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții: Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, încheiat cu Duro Felguera S.A.

S.N.G.N. Romgaz S.A. informează acționarii și investitorii cu privire la faptul că durata de execuţie a lucrărilor care fac obiectul Contractului de achiziție nr. 40928/03.04.2023 se prelungeşte, cu respectarea prevederilor contractuale, cu 6 luni.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Astfel, noul termen pentru punerea în funcţiune a Centralei termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze este 2 iunie 2025. Antreprenorul va finaliza toate lucrările până la expirarea duratei de execuţie a acestora, inclusiv:

a) trecerea testelor la terminarea lucrărilor;

 b) terminarea tuturor lucrărilor şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în Contract, astfel încât lucrările să poată fi considerate terminate pentru a fi supuse recepţiei la terminarea lucrărilor; îndeplinirea tuturor condiţiilor contractuale referitoare la

c) recepţia la punerea în funcţiune, în vederea aprobării acesteia.

Totodată, facem precizarea că data finalizării investiţiei, conform Programului Naţional de Investiţii (PNI), a fost prelungită prin HG nr.1489/2024 până la 30 iunie 2025.

Încheierea Contractului nr. 40928/03.04.2023, având ca obiect ”Finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții: Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice

noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze” cu Duro Felguera S.A. a făcut obiectul raportului curent transmis către piața de capital în data de 5 aprilie 2023 – Cod IRIS: A9278 (Bursa de Valori București) și RNS Number: 5222V (Bursa de Valori Londra).”

Luna trecută, pe 21 noiembrie, ministrul Energiei, Sebastian Burdujam a anunțat că Executivul a aprobat prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala pe gaz de la Iernut, care urma să fie gata la nivelul lunii mai.

„Am adoptat astăzi în Guvern prelungirea Planului Naţional de Investiţii. Din acest Plan Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare este centrala pe gaz de la Iernut. Practic, Planul a fost prelungit până la finalul lunii iunie anul viitor. Centrala de la Iernut, pentru prima dată după foarte mulţi ani, am reuşit să o deblocăm. A revenit antreprenorul general din Spania în şantier. În decembrie încep primele teste la o turbină pe gaz. La nivelul lunii mai, conform graficului asumat de antreprenorul general Duro Felguera, Iernutul va fi gata şi epopeea acestei termocentrale se va finaliza cu succes pentru România şi vom avea la Iernut, în inima sistemului energetic naţional, 430 de megawaţi putere instalată, o investiţie vitală pentru România, a spus ministrul.

În aprilie anul trecut, Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat cu Duro Felguera contractul de achiziţie având ca obiect “Finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii: Dezvoltarea CTE Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, valoarea contractului fiind de 344,9 milioane lei, fără TVA.

Anterior, în 2016, Romgaz semnase un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. La mijlocul lui 2021, Romgaz a anunţat pe bursă rezilierea contractului.

“Romgaz informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că, începând cu data de 17 iunie 2021, Contractul de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, a încetat prin reziliere, motivat de nefinalizarea în termen, de către executant, a lucrărilor de construcţii şi punere în funcţiune a obiectivului de investiţii. Rezilierea contractului de lucrări nr. 13384/2016, începând cu data de 17 iunie 2021, a intervenit ca urmare a împlinirii termenului de suspendare a notificării de reziliere, fără ca părţile să fi ajuns la agreerea unei soluţii care să asigure finalizarea şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii, în termen cât mai scurt posibil”, se menţiona în raportul Romgaz transmis Bursei de Valori Bucureşti.

CCGT Iernut beneficiază de o poziţionare strategică, fiind amplasată în centrul sistemului energetic naţional. Prin acest proiect se are în vedere acoperirea consumului naţional de electricitate prin acţionarea pe pieţele de energie electrică angro şi de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic naţional, eliminarea posibilelor blocaje în reţeaua din nord-vestul României. Capacitatea brută de energie electrică a centralei va fi de 430 MW. Centrala cuprinde patru turbine cu gaz, plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei nivele de presiune şi două turbine cu abur.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: