Nu e catastrofă în economia Rusiei, dar sancțiunile funcționează, spune un fost șef din Banca Centrală a Rusiei

Moscova, Rusia sursa foto: Pixabay.com

Economia Rusiei ar fi urmat să crească în acest an cu 5-6 la sută dacă nu ar fi intervenit sancțiunile occidentale, care au afectat pentru mulți ani avansul economic și au adus o perioadă de stagnare tehnologică, a declarat pentru Reuters Oleg Viughin, fost prim-vicepreședinte al Băncii Centrale a Rusiei și fost șef al Bursei de Valori din Moscova.

Viughin a spus că nu a fost vorba de o catastrofă, iar sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei ai fost eficiente doar în proporție de 30%-40%, întrucât Rusia a găsit căi să le ocolească.

Pe de altă parte, el a avertizat că Rusia s-ar putea confrunta cu probleme dacă vor scădea încasările din exporturi. 

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“În ianuarie, februarie se putea vedea o creștere economică puternică. Dar, în loc de o creștere de 5 la sută, o să avem o scădere de 4 la sută, așa că sancțiunile funcționează”, a afirmat Viughin.

Oficialii ruși s-au tot străduit să laude rezistența economiei rusești în fața sancțiunilor. Președintele Vladimir Putin se așteaptă ca PIB-ul să coboare cu doar 2 la sută în acest an. E puțin mai optimist decât ministerul rus al Economiei care prognozează o scădere de 3 la sută, și chiar foarte optimist în comparație cu estimările din aprilie ale Băncii Mondiale, care anticipa o scădere a PIB-ului cu 11,2 la sută.

Deficitul de cont curent al Rusiei – diferența dintre exporturi și importuri – s-a triplat în primele 8 luni ale anului până la 183 de miliarde de dolari, în condițiile în care importurile s-au prăbușit din cauza sancțiunilor.

Oleg Viughin a adăugat că perspectivele economice ale Rusiei sunt sumbre, în condițiile în care nu se întrevede încă o soluție de oprire a războiului. 

“Numerele pot diferi, dar principalul rezultat al sancțiunilor este că procesul de creștere economică al Rusiei a fost întrerupt pentru mulți ani”, a apreciat Viughin.

„Atâta timp cât veniturile din export sunt mari, economia primește un sprijin foarte puternic”, a spus el. „Dacă exporturile sunt puternic restricționate… acest lucru va provoca daune grave și vom vedea un nou ciclu de scădere a PIB-ului”.

După ce au impus Rusiei cele mai stricte sancțiuni din istoria modernă, inclusiv eliminarea unora dintre băncile sale de top din sistemul financiar global, țările occidentale și aliații lor se pregătesc acum să limiteze utilizarea petrolului și gazului rusesc.

Viughin se așteaptă ca impactul unor sancțiuni să fie resimțit cu întârziere, și anume în sectorul tehnologiei, unde dependența de importuri este mare.

Surse din industrie au declarat pentru Reuters luna trecută că companiile aeriene ruse, inclusiv Aeroflot, controlată de stat, au început să demonteze avioanele pentru a asigura piese de schimb pe care nu le mai pot cumpăra în străinătate din cauza sancțiunilor.

„Lumea va merge mai departe, dar Rusia va folosi doar o tehnologie de clasa a doua și va cheltui resurse uriașe pentru a recrea ceea ce există deja în lume, dar nu poate fi importat”, a spus Viughin.

„Dacă situația nu se va schimba, Rusia va scădea treptat nivelul de dezvoltare tehnologică”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: